Annons

Framtidens gröna energi är från länet

Socialdemokraterna gläds över de vindkraftsprojekt som under de kommande åren kommer att etableras i Kronoberg.
Debatt • Publicerad 19 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Socialdemokraterna anser att Kronoberg ska ta ledartröjan i arbetet mot en grönare och mer hållbar framtid.
Socialdemokraterna anser att Kronoberg ska ta ledartröjan i arbetet mot en grönare och mer hållbar framtid.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Energipolitikens övergripande mål syftar till att förena de tre grundpelarna: försörjningstrygghet, konkurrenskraft och ekologisk hållbarhet.

Målet är att Sverige år 2040 ska ha 100 procent förnybar elproduktion. Vi socialdemokrater står bakom Energiöverenskommelsen som utgör en gemensam färdplan för en kontrollerad övergång till ett helt förnybart elsystem, och gläds över de vindkraftsprojekt som under de kommande åren kommer att etableras i Kronoberg.

Annons

I Januariavtalet står det att läsa att “det ska vara enklare och mer lönsamt att investera i förnybar energi för eget bruk, till exempel i solceller och solvärme, eller i vindkraft till havs eller på land”. Det är bra. Sverige ska även fortsättningsvis ha ett robust elsystem med en hög leveranssäkerhet, en låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser.

Enligt IEA har vi världens bästa elnät, vilket innebär att vi som land har unika förutsättningar för att klara omställningen till förnybar energi. Energi från vind, vatten och skog har stor potential att byggas ut.

Här i Kronoberg har vi under de kommande åren två etableringar av vindkraftparker, som förutom förnybar energi och en grönare framtid, även innebär arbetstillfällen i våra kommuner. Den 16 oktober togs till exempel det första spadtaget för en vindbrukspark i Lyngsåsa i Alvesta kommun. Ett projekt är även på gång i Uppvidinge.

Vi socialdemokrater vill att det ska vara enklare och mer lönsamt att investera i förnybar energi för eget bruk, till exempel i solceller och solvärme, eller i vindkraft till havs eller på land.

Regeringen satsar därför ytterligare pengar till investeringsstödet för solceller - 500 miljoner under 2019 och 300 miljoner kronor för 2020.

Andra satsningar som regeringen gjort inom området är bland annat tillsättningen av en elektrifieringskommission, som ska påskynda arbetet med elektrifieringen av transportsektorn. Här finns även en satsning på utbyggnaden av laddinfrastruktur för att fler ska våga satsa på laddfordon.

Det är alla bra satsningar som tillsammans visar vägen framåt, mot en grönare och mer hållbar framtid.

I detta arbete ska Sverige - och Kronoberg - ta ledartröjan.

Monica Haider, riksdagsledamot och talesperson i energifrågor

Henrietta Serrate, regionråd Region Kronoberg

Annons

Per Ribacke, kommunstyrelsens ordförande i Alvesta kommun

Lars Altgård, kommunstyrelsens ordförande i Lessebo kommun

Anne Karlsson, oppositionsråd i Ljungby kommun

Joakim Pohlman, oppositionsråd i Markaryds kommun

Mikael Jeansson, kommunstyrelsens ordförande i Tingsryds kommun

Niklas Jonsson, kommunstyrelsens ordförande i Uppvidinge kommun

Malin Lauber, kommunalråd i opposition i Växjö kommun

Eva Ballovarre, oppositionsråd i Älmhults kommun

Annons
Annons
Annons
Annons