Annons

Debatt: ”Alldeles för ofta får ett barn med matallergi gå utan mat”

Matsalen kan vara skolans farligaste plats, skriver fler lokala företrädare för Astma och Allergiförbundet.
Debatt • Publicerad 15 augusti 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elever tar skolmat i en skolmatsal.
Elever tar skolmat i en skolmatsal.Foto: JESSICA GOW / TT

Alla elever har rätt till en näringsriktig och god skollunch för att få energi och kunna lära i skolan. Barnkonventionen är tydlig med att alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter - ingen får diskrimineras. Ändå händer det alldeles för ofta att barn med matallergi får gå utan mat för att de inte kan äta det som serveras. Det händer också att barn drabbas av allergiska reaktioner när de äter maten i skolan. Det kan vi ändra på.

Ungefär åtta procent av barnen i Sverige lever med matallergi. I region Kronoberg handlar det om 1800 barn. Det är en sjukdom som kan skapa stor oro och ge kraftiga begränsningar i vardagen. Har du ett barn med matallergi? Då vet du att barn med matallergi måste vara noggranna med kosten och undvika mat som kan utlösa allergireaktioner. Det kan påverka många sociala situationer där mat serveras och även barn och ungas möjligheter att delta i skol- och fritidsaktiviteter.

”Det finns mycket som kan göras för att livet ska bli enklare och tryggare för dem som redan har matallergi.”
Annons

I en medlemsundersökning som Astma- och Allergiförbundet gjorde 2021 svarade mer än var tredje förälder till barn med anpassad kost att deras barn fått allergireaktioner av maten i skolan. En undersökning från samma år visar att två procent av barnen med matallergi de senaste tre åren drabbats av en anafylaktisk reaktion i förskola eller skola, något som kan innebära ett livshotande tillstånd. Samma andel barn har upplevt andnöd. Var femte 9-åring med matöverkänslighet uppgav att de hade blivit utan sin specialkost någon gång det senaste året och lika många att de hade blivit serverade mat de inte tålde.

Idag saknas det ett nationellt system för rapportering och insamling av data om matallergiska reaktioner. En reaktion ska alltid rapporteras till skolhuvudmannen, men det krävs en nationell sammanställning och överblick för att kunna bedriva ett förebyggande arbete för att undvika incidenter framöver.

Det finns mycket som kan göras för att livet ska bli enklare och tryggare för dem som redan har matallergi. Regionerna kan till exempel anställa fler allergikonsulenter – en viktig länk mellan vården och skolan som stöttar familjer och barn med svårare allergi och ger råd till skolor.

Dessutom vill vi att det svenska allergiprogram som nu håller på att utformas innehåller:

• Ett uppdrag till Livsmedelsverket att samordna incidentrapporteringen för oväntade matallergiska reaktioner.

• Såväl kunskapsstöd som utbildningsinsatser till skolmåltidspersonal om säker och likvärdig specialkost för elever med matallergi

• Standardiserade och kostnadsfria intyg för specialkost.

Astma och Allergiförbundets arbetsgrupp för allergivårdsfrågor i Astma- och Allergidistrikt Syd

Cecilia Tingstedt, Kronoberg

Jan-Åke Nilsson, Blekinge

Annons

Jesper Persson, Skåne ledamot i Astma- och Allergiförbundets förbundsstyrelse

Pernilla Alm-Ramberg, Skåne ledamot i Astma- och Allergiförbundets förbundsstyrelse

Bertil Orrby, vice ordförande i Astma- och Allergiförbundets förbundsstyrelse

Annons
Annons
Annons
Annons