Annons

Debatt: ”Psykisk ohälsa är en av vår tids största folkhälsoutmaningar”

”Om vi ska kunna bygga ett starkt och hållbart Sverige måste vi också skapa förutsättningar för en stark psykisk hälsa bland medborgarna.” Det skriver regionpolitikern Golnoush Lundén (C) i en debattartikel.
Publicerad tisdag 08:00
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Golnoush Lundén (C),
Golnoush Lundén (C),Foto: Elvedin Basic

Vi lever i en tid där kraven på prestation, både i arbetslivet och privatlivet, aldrig har varit större. Många av oss känner oss överväldigade, stressade och ibland oförmögna att hantera vardagens påfrestningar. Trots detta pratar vi sällan om hur vi verkligen mår. Psykisk hälsa borde inte vara något som viskas om bakom stängda dörrar. Det är en avgörande del av vårt välmående och bör diskuteras öppet, precis som fysisk hälsa.

Att söka hjälp när man inte mår bra är inget tecken på svaghet – snarare en styrka. Att våga erkänna sina känslor och behov är ett viktigt steg mot att må bättre, och vi måste som samhälle bli bättre på att skapa en miljö där detta är möjligt. Det är hög tid att vi börjar värdera mental återhämtning lika högt som fysisk aktivitet. Att ta pauser, våga säga nej när det blir för mycket, och att prioritera sitt eget välbefinnande bör vara en självklarhet.

Annons

Men det är inte bara en fråga om individuellt ansvar. Vi måste också bli bättre på att stötta varandra. Arbetsgivare har en avgörande roll i att skapa arbetsplatser där det är okej att prata om psykisk ohälsa. En arbetsmiljö där psykisk hälsa prioriteras leder inte bara till att medarbetarna mår bättre – det förbättrar också deras prestationer. När människor mår bra presterar de bättre, vilket i sin tur är till fördel för arbetsgivaren. Detta minskar även sjukskrivningar och skapar ett mer hållbart och produktivt arbetsliv.

”Vi måste se mental hälsa som en central del av vårt totala välmående.”

För att skapa ett mer inkluderande och öppet samhälle måste vi normalisera samtalet om psykisk ohälsa. Vänner och familj måste vara lyhörda och ge varandra stöd. På arbetsplatserna behövs det initiativ för att främja välmående, och politiskt krävs satsningar för att säkerställa att människor snabbt får den hjälp de behöver. Genom att decentralisera psykiatrin och integrera den i primärvården kan vi säkerställa snabbare och mer tillgänglig vård. Det är en investering som är avgörande både för individens och samhällets långsiktiga hälsa.

Psykisk ohälsa är en av vår tids största folkhälsoutmaningar. Att inte ta tag i den är ohållbart, både ekonomiskt och mänskligt. Om vi ska kunna bygga ett starkt och hållbart Sverige måste vi också skapa förutsättningar för en stark psykisk hälsa bland medborgarna. Som centerpartist tror jag starkt på individens frihet och egenmakt, men också på samhällets ansvar att skapa förutsättningar för ett gott liv – både fysiskt och psykiskt.

Vi måste se mental hälsa som en central del av vårt totala välmående. Genom att satsa på hållbara arbetsmiljöer, decentraliserad vård och öppen dialog om psykisk hälsa kan vi skapa ett samhälle där människor får möjlighet att leva sina liv i frihet, utan att offra sin mentala hälsa. För hur kan vi vara vårt bästa jag, både i privatlivet och på arbetsplatsen, om vi inte tar hand om det som är allra viktigast – vårt sinne?

Det är dags att vi tillsammans bryter stigmat kring psykisk hälsa och ser det för vad det är – en nyckel till ett starkare, friskare och mer välmående samhälle.

Golnoush Lundén

Centerpartiet i Region Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons