Annons

Debatt: ”Så ska vi stärka akutmottagningen”

”Det är uppenbart att många av de patienter som idag söker sig till akuten inte borde vara där”, skriver lera företrädare för den nya majoriteten i Region Kronoberg i en debattartikel.
Debatt • Publicerad idag 08:00
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Akutmottagningen i Växjö.
Akutmottagningen i Växjö.Foto: Hilda Frankki

Akutmottagningarna står inför flera utmaningar. Medarbetarbristen är påtaglig, inflödet av patienter är tidvis högt, och trycket på sjukhusens vårdplatser gör det svårt att snabbt slussa vidare de som behöver vård. Dessa problem kräver åtgärder.

För det första måste inflödet av patienter till akuten förändras. Det är uppenbart att många av de patienter som idag söker sig till akuten inte borde vara där. För att avlasta akutmottagningen och samtidigt ge patienterna bättre vård, föreslår vi flera reformer:

Annons

• Snabbare bedömning och rätt vårdnivå från start

Vi inför en ny rutin där en sjuksköterska gör en triagebedömning direkt när du anländer till akuten. Detta minskar onödig väntetid och undviker att patienter efter lång väntan får beskedet att de kan gå hem. Med en snabbare bedömning minskar vi stressen för både patienter och personal.

”Vi satsar även på att höja lönerna och inför ett skobidrag för att göra oss till en ännu mer attraktiv arbetsgivare”

• Stärkt primärvård och digitala alternativ

För att minska trycket på akutmottagningen behöver vi stärka primärvården. Vi ser till att din vårdcentral alltid är tillgänglig när du ringer. För dem som föredrar digital kontakt har vi dessutom lanserat 1177 Direkt, där du kan chatta med vården istället för att ringa.

• Remisskrav och differentierade avgifter

Vi överväger att införa ett remisskrav för besök på akuten, vilket skulle hjälpa patienter att hamna rätt i vårdsystemet från början. Samtidigt differentierar vi avgiften mellan vårdcentralen och akutmottagningen. För att stimulera att man i första hand söker hjälp hos sin vårdcentral eller 1177 Direkt. Bedöms man där i behov av att uppsöka akutmottagningen så gäller den lägre vårdavgiften.

• Ambulansens nya roll i vårdkedjan

Ett nytt arbetssätt bredd införs där ambulanser, i samarbete med hemsjukvården i kommunerna, kan ge vård på plats i hemmet. Detta innebär att patienter som tidigare skulle ha behövt åka till akuten nu kan stanna hemma och få rätt vård där.

För det andra måste vi säkerställa att antalet medarbetare på akuten ökar. Att vi höjer grundbemanningen med fler sjuksköterskor och undersköterskor är en självklarhet för att minska belastningen på vår befintliga personal. Vi satsar även på att höja lönerna och inför ett skobidrag för att göra oss till en ännu mer attraktiv arbetsgivare. Dessutom tar vi hand om våra medarbetare genom att erbjuda återhämtning och tid för reflektion efter perioder med hög arbetsbelastning.

För det tredje måste antalet vårdplatser på sjukhusen öka. Vi följer noga vårdplatsläget på båda våra sjukhus och har satt detta som en högsta prioritet. Ett välfungerande samarbete med kommunerna, där patienter kan flytta hem tidigare med stöd av hemvård, frigör också platser för dem som behöver sjukhusvård.

Annons

Utöver dessa konkreta åtgärder arbetar vår personal på akutmottagningarna ständigt med kreativa förbättringsförslag. Vi är imponerade av den kraft och innovationsförmåga som finns inom vår organisation, och vi är övertygade om att vi, med dessa insatser, kan förbättra situationen på våra akutmottagningar.

Det här är vår plan för att stärka akutmottagningen och säkra en bättre och mer hållbar vård för alla.

Ida Eriksson (M), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård

Magnus Carlberg (S), regionråd med ansvar för personalfrågor

Henrietta Modig Serrate (S), regionstyrelsens ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons