Annons

Debatt: ”Vi som region kan påverka utvecklingen av EU:s skogspolitik”

”Tillväxt och biologisk mångfald måste gå hand i hand”, skriver René Jaramillo (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Debatt • Publicerad 20 augusti 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rene Jaramillo (M).
Rene Jaramillo (M).Foto: Jonas Ljungdahl

Den svenska skogen är i allt väsentligt vårt gröna guld. Skogsindustrin är oerhört viktig för svensk ekonomi och ett hållbart skogsbruk har stor betydelse för vårt klimat, biologisk mångfald och rekreation. Inte minst i Småland och Kronoberg är skogen en stor del av vår identitet, Småland har 9 procent av Sveriges skogsareal men 12 procent av den totala tillväxten och 11 procent av virkesförrådet.

Inom Region Kronoberg och regional utveckling arbetar vi för att stärka aktörerna i regionen, vi bidrar till samverkan mellan olika parter och vi är engagerade i diverse projekt och utvecklingsinsatser. För oss är arbetet med innovation och forskning viktigt och vi samverkar nära med Linnéuniversitetet som är en av Sveriges främsta lärosäten inom skogsforskning och skoglig utveckling.

Annons

Men för att vi ska bli ännu bättre behöver forsknings- och innovationsmedel fördelas över hela landet. Den gröna omställningen pågår överallt och därmed behöver medel fördelas rättvist så att utbildning och forskning verkligen kan utvecklas och kopplas till rätt område. Det finns så otroligt mycket mer att göra inom området, och här spelar Linnéuniversitetet en stor roll för att säkra framtidens utbildning, kompetensutveckling och forskning.

”Dessvärre skulle jag vilja mena att frågorna fick en alldeles för negativ ton i debatten som fick det att låta som att den svenska skogen är hotad och att EU utgör det största hotet mot svenska skogen.”

Skogspolitik handlar inte bara om produktion och avverkning. Skogen handlar också om folkhälsa, rekreation och har även betydelse för vår besöksnäring. Därför behöver vi bli bättre på att se helheten i skogspolitiken och kunna hålla flera bollar i luften samtidigt och driva olika typer av initiativ kopplade till skogen. Återigen är samverkan aktörer emellan ett nyckelord.

I den nyligen avslutade valrörelsen till Europaparlamentsvalet lyftes skogsfrågorna fram av flera kandidater och partier. Dessvärre skulle jag vilja mena att frågorna fick en alldeles för negativ ton i debatten som fick det att låta som att den svenska skogen är hotad och att EU utgör det största hotet mot svenska skogen. Jag är tvärtom övertygad att vi som region, genom att vara en aktiv och närvarande aktör i Bryssel, kan påverka utvecklingen av EU:s skogspolitik och därför är det så viktigt att vi som arbetar med regional utveckling verkligen syns och hörs på den internationella arenan för att vara pådrivande aktörer och skapa den skogspolitik vi vill se.

Vårt engagemang i Brysselkontoret Småland Blekinge Halland liksom Euroregion Baltic och Interreg South Baltic är bara några exempel på viktiga arenor för oss att kunna påverka i Europa. Region Kronobergs engagemang i skogsfrågor är stort och det är min absoluta övertygelse att för att lyckas med det framtida skogsbruket måste vi både vara innovativa och våga förnya industrin, samtidigt som vi är rädda om det som redan görs och har gjorts i generationer av skogsägare och träindustrin. I en framtida skogspolitik måste tillväxt och biologisk mångfald gå hand i hand.

Rene Jaramillo (M)

Ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons