Nu är vindkraften redo att ta över
Kärnkraft kräver uranbrytning, anrikning, tillverkning av bränsleelement, reaktortank, ånggeneratorer, kylsystem, nödkylsystem, säkerhetssystem, utrymningsplaner, mellanlagring och säkert slutförvar i en miljon år.
Vindkraft behöver bara en turbin med vingar. Allt det andra kan sparas in. Detta gör att vindkraft i dag är det mest kostnadseffektiva sättet att producera el på i Sverige. Om vi vill att svensk industri ska ha tillgång till el till bra priser ska vi satsa på vindkraft. Ju mer vi bygger desto mer pressas elpriserna till gagn för industri, lantbruk och hushåll.
Skälet till att kärnkraftverken läggs ned är att de är gamla. Oskarshamn 1 började byggas 1966. Kärnkraftsolyckorna i Fukushima i Japan för 2011 när tre reaktorer drabbades av härdsmältor och stora landområde fick utrymmas visade på behov av bättre nödkylning. Japans handelsdepartement har uppskattat kostnaden för kompensationer till offren och avvecklingen av det skadade kärnkraftverket till mer än 1 640 miljarder kronor.
I dag satsar elbolag och internationella pensionsfonder i stället sitt kapital på att bygga vindkraft. Minst 20 miljarder investeras i Sverige bara de närmaste fyra åren. Tusentals jobb skapas. Många kommer till i skogsbygder där det är ont om jobb. Visst är det trist för dem som inte kan jobba kvar inom kärnkraften, men den tekniska utvecklingen går vidare och ny och bättre teknik, vindkraften, tar över.
Bengt Hellman