Annons

Insändare: ”Det är faktiskt sorgligt att sjukhusbygget i Räppe stoppats”

”Visst skulle det bli dyrt, men vad är alternativet?”, frågar sig Kent Alm i en insändare.
Debatt • Publicerad 1 maj 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tomten där det var tänkt att ett nytt sjukhus skulle byggas innan projektet blåstes av under 2023.
Tomten där det var tänkt att ett nytt sjukhus skulle byggas innan projektet blåstes av under 2023.Foto: Calle Rydqvist

Det är faktiskt sorgligt att sjukhusbygget i Räppe stoppats. Hela regionen kommer att drabbas av detta beslut. Uppenbarligen har regionledningen tvingats kapitulera efter en högljudd och påkostad kampanj från en utomparlamentarisk organisation som går under namnet ”Växjö Forum”.

Denna organisation engagerar sig tydligen i frågor som rör offentliga byggen i Växjö och tycks till sin karaktär vara bakåtsträvande, ”det var bättre förr”. Men frågan om ett eventuellt, nytt sjukhus berör hela regionen, inte enbart Växjö.

Annons

Men hur var det, blev det inte för dyrt med ett sjukhus i Räppe? Visst skulle det bli dyrt, men vad är alternativet?

Att det skulle bli billigare att bygga om det befintliga sjukhuset i sitt nuvarande läge vid Växjösjön är en omöjlighet om man vill nå samma funktionalitet som i Räppe. Alla som kan någonting om byggbranschen (även arkitekter) förstår ju att det blir mycket dyrare att bygga om ett sjukhus, som hela tiden måste hållas i gång, jämfört med att bygga på en ny plats där ingen hänsyn till pågående sjukvård måste tas. Då har vi ändå inte berört den jobbiga situationen för sjukvårdspersonalen, som måste arbeta på en byggarbetsplats under många år.

”Vi vanliga medborgare i regionen måste kunna lita på att våra valda representanter får genomföra det som är nödvändigt utan att behöva lägga ned hela sin kraft på att försvara sig mot bakåtsträvande aktivister”

Hur ska man kunna locka kvalificerad personal till en sådan arbetsplats? Sedan är det enkelt att konstatera att det befintliga sjukhuset vid Växjösjön har ett oerhört besvärligt geografiskt läge. Detta är uppenbart för alla besökare utifrån, som har ärende till sjukhuset och inte sällan har svårt att ta sig fram till fots. Problemet har accentuerats ytterligare, nu när man stängt sjukhusets eget parkeringshus.

När man i slutet av 1950-talet planerade en utbyggnad av det dåvarande lasarettet, var Växjö en liten stad, med blygsamma trafikproblem. För alla regionens invånare, som inte bor i sjukhusets omedelbara närhet, är det idag uppenbart att det nuvarande läget i längden är ohållbart, särskilt om vi fortfarande tror på en positiv befolkningsutveckling för Region Kronoberg. Om man i stället bygger vidare på Räppe-alternativet har man löst dessa problem, då platsen ligger i direkt anslutning till de stora riksvägarna, utan besvärliga järnvägskorsningar. Nära till flygplatsen och (även här) nära till järnväg.

Regionens medborgare har genom allmänna val utsett sina regionpolitiker, som gör sitt bästa, under fullt ansvar. Så gjorde även det seriöst arbetande regionrådet, Mikael Johansson, som nu tyvärr valt att hoppa av.

Vi vanliga medborgare i regionen måste kunna lita på att våra valda representanter får genomföra det som är nödvändigt utan att behöva lägga ned hela sin kraft på att försvara sig mot bakåtsträvande aktivister. Vår region behöver alla framåtsyftande, goda krafter för att utvecklas i positiv riktning.

Kent Alm, Alvesta

Annons
Annons
Annons
Annons