Annons

Insändare: ”Man kan undra hur dessa brister kan uppkomma”

Siw och Valter Jeppsson ser flera brister efter att Evedals badplats genomgått en behövlig restaurering, skriver de i en insändare.
Insändare • Publicerad 16 augusti 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Solaltanen på taket av omklädningsrummet på Evedals badplats.
Solaltanen på taket av omklädningsrummet på Evedals badplats.Foto: Privat

Badplatsen i Evedal har nu genomgått en behövlig restaurering. Vid vårt senaste lunchbesök i Värdshuset tittade vi lite noggrannare på de åtgärder som vidtagits. Tyvärr går det inte att åka buss ända fram till Evedal. Busslinje 7 som rullar mellan Vikaholm och Östra Lugnet stannar vid Uranusvägen cirka 1 kilometer från Evedals värdshus trots att där redan finns en hållplats med vändslinga. Här måste kommun, föreningar och andra gemensamt se till att ändring sker.

Promenerar man från värdshusets parkering mot badplatsen passerar man två rödmålade hus, Elmerska stugan och Lillstugan. Den sistnämnda kringgärdas av ett vackert staket men kring Elmerska huset finns ett smålandsstaket som tyvärr till vissa delar är helt fallfärdigt. Varför detta inte plockats bort vid renoveringen är en gåta, det ger ett mycket slarvigt intryck.

”Har inte byggherren anlitat en särskild sakkunnig avseende tillgänglighet i detta objekt?”
Annons

Omklädningsbyggnaden har fått en trevlig solaltan på taket. Räcket kring altanen är tyvärr enbart 92 centimeter högt. Boverkets byggregler säger att invändigt i bostadslägenheter accepteras höjden 90 centimeter, men räcken på balkonger och loftgångar bör vara minst 110 centimeter höga. Då detta dessutom är en publik lokal måste höjden justeras med en överliggare på höjden 110 centimeter över befintligt tak.

I trappan till nedre plan finns en handledare på 90 centimeter höjd. Då trappan kommer att användas frekvent av barn bör en handledare på en höjd av 70 centimeter anordnas.

De nya omklädnadshytterna har en spartansk inredning, och de kala betongväggarna ger ett kallt intryck. Med hänsyn till att badtemperaturen ofta är ganska låg på grund av förhärsk-ande sydvästvindar sommartid som för ut ytvattnet, bör hytternas betongväggar målas i varierande varma färger. Antalet klädkrokar, två st per hytt, bör ersättas med 10 st krokar fördelade på två träreglar monterade på olika höjd.

Man kan undra hur dessa brister kan uppkomma. Har inte byggherren anlitat en särskild sakkunnig avseende tillgänglighet i detta objekt? Vi önskar svar på våra frågeställningar, gärna på opinionssidan i Smålandsposten.

Siw och Valter Jeppsson

Annons
Annons
Annons
Annons