Annons

Insändare: ”Vi är oroliga för våra patienters liv”

Debatt • Publicerad 3 maj 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Karin Szubzda, sjuksköterska på Åseda vårdcentral, skriver att regionen riskerar att ytterligare försämra arbetsmiljön i jakten på hyroberoendet.

Karin Szubzda.
Karin Szubzda.Foto: Privat

Regionen vill bli hyroberoende. Men ger oss ingen åtgärd innan vi har någon fast läkare. För vår lilla vårdcentral ute på landet får det massiva konsekvenser. Vem står still svars för den hotade patientsäkerheten?

Annons

Vi är oroliga för våra patienters liv och för våra legitimationer och för vår hälsa.

Vi har en stor vårdskuld som vi aldrig kommer komma ikapp och ett berg av oåtgärdade administrativa åtgärder som patienterna väntar på och läkarna inte hinner med – något som rent ut sagt är livsfarligt.

Vi har svårt att ta emot våra planerade besök som det är och nu kommer det bli en drastisk förändring när vi framöver planerat bara har en hyrläkare. Vi uppfyller inte primärvårdens uppdrag som det är och nu vi fasar för vår arbetsmiljö och för patientsäkerheten framöver.

Vi önskar dispens på två hyrläkarlinjer nu när vi äntligen fått in återkommande hyrläkare som vi har ett bra samarbete med, åtminstone tills dess att vi har fasta läkare. Vi vet ju att pengarna finns i regionen, men de spenderas på annat som man skulle kunna dragit in på.

Vi är trötta på att ingen sätter press på de som tar besluten, de som får in sin lön, inte har något tjänstemannaansvar, sover gott om nätterna och dessutom får avgångsvederlag på miljonbelopp när de inte ens har gjort ett bra jobb. Medan vi på golvet vänder in och ut på oss för våra patienter och bränner ut oss och får livslånga men och ingen som tackar.

Vem som helst kan bli patient när som helst. Sjukdomar är inte rättvisa, de drabbar alla. Sjukvården är något som bara ska fungera. Tyvärr är den på väg att haverera nationellt.

Speciellt i höst när man ska strypa hyrbemanningen ännu mer i och med nya avtal. Att försämra arbetsmiljön ytterligare gör inte att man vill ta en fast anställning, tvärtom – man blir sjukskriven eller byter bransch till slut för att man inte orkar mer.

Det är helt fel taktik att ta till.

”Våra patienter kommer vara tvungna att belasta akuten och jouren. Och stor risk är att de ändå bara blir hänvisade tillbaka till vårdcentralen som inte har tider.”

Vi kommer fortsätta att kämpa så länge som vi orkar – för varandra och för våra patienter och försöka ställa ledningen till svars. Vi har gjort en risk och konsekvensanalys gällande vår arbetsmiljö och ska fortsätta med en handlingsplan med vår avdelningschef och verksamhetschef som stöttar oss. Den innebär att vi kommer få prioritera hårt och hänvisa patienter någon annanstans. Vi kommer tappa listningar. Den psykosociala arbetsmiljön försämras drastiskt med arga patienter och hot. Vi måste låsa dörren. Vi är en ort med många industrier som kommer in akut med olika typer av olyckor. Vi kommer inte kunna ta emot dem alls och det känns hemskt. Att bara ha en-två akuttider per dag är en enorm stress för personalen. Det är en tidsfråga innan personalen säger upp sig eller blir sjukskriven för utmattning.

Skulle detta ske på en vårdcentral i stan så finns det ju en till vårdcentral precis bredvid som man kan söka till istället. Här ute finns inte många andra alternativ. Våra patienter kommer vara tvungna att belasta akuten och jouren. Och stor risk är att de ändå bara blir hänvisade tillbaka till vårdcentralen som inte har tider. Det blir en ond cirkel och en stor risk att patienter som verkligen behöver hjälp kommer att hamna helt och hållet mellan stolarna.

Annons

I värsta fall tvingas vi att stänga precis som Vårdcentralen Lenhovda fick stänga förra sommaren, och det har vi ju redan en erfarenhet av, vilken ohållbar arbetsmiljö det blev. Samt en ännu större belastning på närliggande vårdcentraler, jouren och akuten, anmälningar och sjukskriven personal. Även då, likt nu, uttalade sig ledningen och sa att man gjorde detta för patientsäkerhetens skull. Det är tydligt att vi lever i olika verkligheter.

Vill man ha fasta läkare får man ju fundera på varför hyrläkarbranchen är så stor. Läkarnas arbetsmiljö är förfärlig och de blir hyrläkare av en anledning. Detsamma gäller all övrig personal. Problemet är kanske att den dåliga arbetsmiljön inom vården är så normaliserad, som att man per automatik accepterar att bli behandlad hur som helst för att man skriver på en anställning. Det är för stora glapp mellan golvet och politiken. De tar beslut som de inte förstår konsekvenserna av.

Vi vet inte vad som kommer att hända men vi hoppas ändå att vi kan få in fasta läkare som tillsammans med oss vill bygga upp vårdcentralen och erbjuda trygg och säker vård för våra patienter. Vi hoppas bara att vi orkar kämpa tills dess.

Karin Szubzda

Förtroendevald Vårdförbundet

Sjuksköterska Vårdcentralen Åseda

Annons
Annons
Annons
Annons