Annons

TIPS: Tre nya filmer som går att streama just nu

Filmskribenten Mats T Olsson tipsar om tre nya filmer till filmkvällen.
Film • Publicerad 19 april 2024
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Gospelmusikal med mörk berättelse

Purpurfärgen.Foto: HBO Max
Purpurfärgen.Foto: HBO Max
Drama

Purpurfärgen

I rollerna: Fantasia Barrino, Taraji P. Henson m fl

Regi: Blitz Bazawule

Strömmas på: HBO Max

Från prisad bok till Oscarsnominerad film, hyllad Broadway-musikal och nu film igen. Nyversionen av ”Purpurfärgen” har samtliga föregångare i sitt DNA men står ändå på egna ben i Blitz Bazawules gospel-sjungande tolkning av Alice Walkers berättelse om en svart kvinna (Fantasia Barrino) i 1900-talets USA. En grym historia om förtryck och övergrepp, vars tematiska svärta får en märklig kontrast genom filmens artificiella form av varma färger, mimade musikalnummer och teatrala överspel.

StöldFoto: Netflix
StöldFoto: Netflix

Naturskön thriller om renmord och rasism

Thriller

Stöld

I rollerna: Elin Oskal, Martin Wallström m fl

Regi: Elle Márjá Eira

Strömmas på: Netflix

”Sameblod” möter ”Jägarna” i en lite sävlig men naturskön thriller om rasistiska tjuvskyttar som dödar urbefolkningens renar. Peter Birros manus efter Ann-Helén Laestadius bok är rotat i samekultur med en relativt nyanserad bild av de konfliktytor som plågar våra urinvånare. Elin Oskal bär filmen som huvudpersonen Elsa, som slits mellan att stanna och slåss för sitt arv eller fly en osäker framtid av gruvdrift, främlingsfientlighet, klimatförändringar och rennäringens ekonomiska utmaningar.

Önskan.Foto: Disney
Önskan.Foto: Disney

Disney logotypstjärna huvudroll i nya familjefilmen

Familj

Önskan

Röster: Ariana DeBose, Chris Pine m fl

Regi: Chris Buck & Fawn Veerasunthorn

Strömmas på: Disney+

Disneys nya familjefilm handlar om önskestjärnan i företagets egen varumärkeslogotyp. Det må låta som akut idétorka men underskatta aldrig Disneys förmåga att göra underhållning av praktiskt taget vad som helst. Innovativt formgiven som ett mellanting av datoranimation och tecknat är ”Önskan” en långsökt men grann musikal om en ung kvinna som börjar ifrågasätta sin konungs makt över folkets önskedrömmar. Ett trevligt nytillskott till den senaste generationens Disneyprinsess-sagor.

Mats T OlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons