Annons

För en vård som ser helheten

Ledare • Publicerad 15 juni 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Med en utvecklad primärvård löser vi också andra vårdproblem. Men vad kan politikerna egentligen göra för att lösa krisen i primärvården här och nu?

Man talar ofta om hur kroppen hänger ihop och hur alla delar påverkar varandra. Vad vi äter, hur mycket vi stressar och hur vi mår visas i vår hälsa och våra organ. Vårdens struktur reflekterar dock inte detta inre samarbete, utan varje organ har en egen specialiserad avdelning. Många patienter blir därför remitterade mellan specialister utan att ha en läkare med övergripande ansvar över hela deras vårdresa.

Annons

Under veckan har den nordiska allmänläkarkongressen, NCGP 224, pågått i Åbo, Finland. I Läkartidningen intervjuades Minna Johansson, ledamot i Svenskförening för allmänmedicin (Sfam) och Magnus Isacson, ordförande i Sfam.

Kongressen lyfte vikten av kontinuitet mellan läkare och patient i organiseringen av primärvården. Johansson sade i intervjun att primärvården i Sverige fungerar sämre än i de andra nordiska länderna.

Regeringen har en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att bland annat utveckla primärvården. Men utifrån Johanssons resonemang är det inte tillräckligt. Magnus Isacson, ordförande i Sfam, menar att en del av förklaringen till skillnaderna beror på att många läkare i Norge och Danmark är småföretagare och äger sin egen mottagning. Han säger att svenskar har en övertro på att vården ska ta gemensamt ansvar men istället hamnar patienter mellan stolarna. En fast läkare hade varit en lösning på det problemet.

Besök på Vårdcentral. Läkare lyssnar på patients andning med stetoskop.
Besök på Vårdcentral. Läkare lyssnar på patients andning med stetoskop.Foto: Samuel Steén/TT

Kristdemokraterna i Stockholm föreslog tidigare i år att man kan skola om specialistläkare till allmänmedicin med bibehållen lön för att stötta primärvården. Det är ett konkret förslag som redan prövats i flera regioner och gett goda effekter.

Innan valet talade Kristdemokraterna mycket om ”århundradets vårdreform” och att lägga ned regionerna. Detta är ett arbete som pågår och det återstår att se frukterna av det. Primärvården behöver dock förbättras oavsett om det är regionerna eller staten som har ansvaret.

Primärvården kanske inte är det första man tänker på när det gäller att förbättra de stora problemen som finns på alla områden, som akutmottagningar och operationsköer. Men en utvecklad primärvård minskar trycket på sekundärvården och ser till att patienten har en fast återkopplingsplats vilket i sin tur minskar trycket på akutmottagningarna.

Det finns ett behov inom sjukvården av en större helhetssyn på människan. Många sjukdomar påverkar till exempel flera delar av kroppen och då behövs en läkare som har översikt över helheten. Att utveckla primärvården och ha tät kontakt med en husläkare är ett steg på den vägen. Så ser man lättare till personens helhetshälsa istället för att varje specialistavdelning fokuserar på enskilda detaljer.

Edel Irén LappinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons