Annons

Regionpolitikern får läsa på om dödshjälpen

Alvesta S-distrikt har ett år på sig innan argumenten skall prövas.
Ledare • Publicerad 17 juni 2024 • Uppdaterad 17 juni 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Man får ändå ge regionpolitikern Frida Christensen från Socialdemokraterna att hon verkar ha en ödmjuk inställning till frågan om dödshjälp. Till Smålandsposten säger hon att hon vill att hennes parti skall driva frågan nationellt, men att hon inte sitter på svaren när det kommer till hur systemet skall utformas.

Frida Christensen (S) har i sitt parti drivit frågan om att tillåta dödshjälp, men behöver läsa på om hur det ser ut i andra länder.
Frida Christensen (S) har i sitt parti drivit frågan om att tillåta dödshjälp, men behöver läsa på om hur det ser ut i andra länder.Foto: Jonas Engman
Annons

Det innebär att Christensen, som driver frågan om dödshjälp efter tunga personliga erfarenheter, har tid att sätta sig in i frågan. I Smålandsposten uppger hon att det i Sverige sannolikt skulle handla om att dödshjälp skulle stå för cirka en procent av dödsfallen varje år, i likhet med andra länder. Det skulle i så fall handla om cirka niohundra fall årligen. Men den siffran verkar vara tagen ur luften.

Opinionsundersökningar i Kanada visar att tjugofem procent av invånarna skulle överväga assisterat döende om de drabbades av en cancerdiagnos, vilket skulle leda till att dödshjälpen stod för tio procent av dödsfallen i landet. Kalifornien har ungefär lika stor befolkning som Kanada och liknande regler, men där är det femton gånger färre som vänder sig till vården för att avsluta sitt liv. Det har blivit en tacksam jämförelsepunkt.

Forskare försöker just nu ta reda på hur och varför dödshjälp blivit så populärt i Kanada. En av faktorerna är tillgängligheten, att många läkare ställer upp på att utföra dödandet eller skriva ut dödliga doser, men också att dödshjälpen kommit att betraktas som en rättighet och något terapeutiskt. I statistiken över anledning till ansökan om dödshjälp kommer också smärta först på tredjeplats i Kanada, istället är det minskade möjligheter att ägna sig åt meningsskapande aktiviteter som är det vanligast angivna skälet.

Trettiofem procent anger också att de inte vill vara anhöriga till last. Det är inte förvånande, men allvarligt. Därmed avslöjas det som förespråkare för dödshjälp så ofta förnekar: dödshjälp är inte ett individuellt beslut. Tillåts det kommer sjuka och äldre att känna sig mer eller mindre pressade att avsluta sina liv för att inte vara andra till last.

Enligt förespråkare i Sverige finns en opinion för att införa någon form av dödshjälp här. Men frågan är synnerligen dåligt lämpad för röstning, etiska sanningar påverkas inte av opinioner. Varje år utan dödshjälp i Sverige är en seger för värdigheten och skyddet av utsatta.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod att Frida Christensen är regionråd, det korrekta är att hon sitter i regionfullmäktige.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons