Annons
Nyheter

Kalmarföretag sålt till amerikanskt storbolag

Företaget Infomaker i Kalmar är berett att erövra världen. I dagarna blev det klart att företaget köps upp av ett amerikanskt storbolag.
Kalmar • Publicerad 5 juli 2018

Från sin bas i Kalmar har Infomaker blivit något av en framgångssaga.

Sedan starten för 26 år sedan har företaget utvecklat redaktionella system för tidningar och andra medier i framför allt Norden. I dag har Infomaker runt 250 kunder, varav flera stora mediehus som till exempel Bonnier och Gota Media, där Smålandsposten ingår.

Annons

– Vi har en dominerande ställning i Norden och för att kunna fortsätta att växa och utvecklas måste vi bli globala. Den möjligheten får vi nu, säger Peter Månsson, en av Infomakers grundare.

Den nye ägaren är Newscycle Solutions i Bloomington, Minnesota, USA. Bolaget är sedan länge en global leverantör av mjukvara och tjänster till mer än 10 000 kunder inom mediabranschen.

Infomaker med sin inriktning på publiceringssystem ses av de amerikanska ägarna som en viktig del för att möta de framtida krav som mediebranschen står inför.

Upprinnelsen till affären, vars värde är okänt, var när Infomaker var på väg att ta över en av Newscycles kunder i Norden. Det amerikanska bolaget tog då kontakt med Kalmar och ville diskutera ett eventuellt partnerskap. Det slutade med en försäljning.

– Newscycle ger med sitt stora kontaktnät oss en möjlighet att expandera på världsmarknaden, säger Karin Söderlund, vd på Infomaker.

Utvecklingsavdelningen kommer fortsatt att finnas kvar i Kalmar. Med tanke på att företaget nu ska arbeta mot en mycket större marknad kan det inom en inte alltför avlägsen framtid bli aktuellt med nyanställningar.

På Infomakers kontor på Södra Långgatan ses affären som ett bevis på att den affärsmodell som utvecklats sedan början av 1990-talet varit riktig. Och då inte bara rent produktmässigt.

– Newscycle Solutions är imponerade över vår företagskultur och vill lära av oss inom det området i stället för tvärtom. Jag är löjligt glad i dag, säger Peter Månsson.

Peter KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons