Annons
Nyheter

Poliser fick använda sköldar mot snattare

En snattare på Ica Maxi i Växjö blev så aggressiv att poliserna fick använda pepparsprej och skydda sig med sköldar.
Växjö • Publicerad 2 oktober 2017
Det blev stort polispådrag när snattare blev aggressiv.
Det blev stort polispådrag när snattare blev aggressiv.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två civilklädda väktare på Ica Maxi på Grand Samarkand upptäckte i juli i fjol en kund som plockade åt sig ett par solglasögon och lämnade affären utan att betala. Väktarna konfronterade kunden, en 55-årig man bosatt i Alvesta, utanför kassorna och tog med honom till ett rum i väntan på en polispatrull.

55-åringen blev mycket aggressiv inne i det låsta utrymmet och han förstörde en dörr, en vägg samt slet ut mängder av proppar i ett elskåp.

Annons

När de två poliserna anlände fick de först två gånger spruta pepparspej mot 55-åringen och därefter tvingades de använda sina sköldar när de gick in i rummet. Då slängde 55-åringen en stol som träffade den ena skölden. Till slut lyckades poliserna få ner snattaren på golvet och han gjorde då våldsamt motstånd.

Växjö tingsrätt dömer nu 55-åringen för snatteri, skadegörelse, försök till våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd samt brott mot knivlagen.

Enligt tingsrätten motsvarar brottsligheten ett kortare fängelsestraff men eftersom mannen tidigare är ostraffad slipper han undan med villkorlig dom och 2 500 kronor i dagsböter.

Ica Maxi krävde 55-åringen på 11 000 kronor för det förstörda rummet men enligt tingsrätten ”saknas bevisning” angående kostnaden för reparationerna. Han behöver därför inte betala något skadestånd.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons