Annons
Nyheter

SD-politiker fick fängelse – partiet vill att han drar tillbaka kandidatur

En SD-politiker i Kronoberg dömdes nyligen till fyra månaders fängelse för olaga hot. Tidigare har han straffats för grovt rattfylleri och våldsamt motstånd.
Nu förutsätter Sverigedemokraternas länsordförande att politikern drar tillbaka sin kandidatur.
Kronoberg • Publicerad 1 juni 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018
Arkivfoto från TT.
Arkivfoto från TT.Foto: Henrik Montgomery/TT

Nyligen dömdes en man, som är bosatt på en ort i Kronobergs län, till fyra månaders fängelse för olaga hot. Den dömde mannen är lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i en av Kronobergs kommuner och hans namn finns med på partiets lista över kandidater till kommunfullmäktige inför valet i höst.

Brottsligheten som lokalpolitikern nyligen dömdes för vid Växjö tingsrätt inträffade vintern 2017. Politikern riktade då en kniv mot en kvinna, som han hade en relation med, och hotade henne till livet.

Annons

Det är relativt ovanligt att olaga hot renderar ett fängelsestraff men enligt Växjö tingsrätt är den brottslighet som mannen har gjort sig skyldig till ”mycket allvarlig eftersom det har varit fråga om ett knivhot riktat mot en närstående i den gemensamma bostaden”.

Straffet blev fyra månaders fängelse. Lokalpolitikern dömdes även att betala 20 000 kronor i skadestånd till den utsatta kvinnan för den kränkning som hotet innebar.

I en tidigare dom, som förkunnades i Växjö tingsrätt hösten 2017, dömdes lokalpolitikern för grovt rattfylleri och våldsamt motstånd. Den gången blev straffet skyddstillsyn.

Smålandsposten har varit i kontakt med Sverigedemokraternas distriktsordförande i Kronoberg Tobias Lindgren, som svarar på frågorna via mejl.

Hur ni ser på att en av era kandidater till kommunfullmäktige är dömd för brott? Borde han kandidera mot bakgrund av de brott han har begått?

– Jag tycker att kandidaturen är olämplig. Det bör inte vara så att man kan begå den här typen av brott i närtid och samtidigt kandidera till en förtroendepost. De som företräder oss ska vara trovärdiga politiker, jag förutsätter att han drar tillbaka sin kandidatur, skriver Tobias Lindgren i mejlet.

Hur går kontrollen av era kandidater till kommunlistorna till?

– Vi har ett kandidatutskott som granskar alla kandidaturer som kommer in. Den granskningen består bland annat av ett registerutdrag. I och med att brottet begåtts så pass nyligen är det möjligt att granskningen gjordes innan brottet begicks. I vilket fall är det här såklart viktig information som kommer behandlas, det är jag övertygad om.

Kan han vara kvar i partiet?

– Huruvida han kan vara kvar i partiet är inget som jag kan svara på. Men att kandidaturen är olämplig, det kan jag vidhålla.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons