Tekniken som går under huden
Det svenska företaget Biohax International har arbetat inom området sedan 2013, och erbjuder bland annat evenemang där privatpersoner kan få chip insatta, liksom hjälp till företag att implementera tekniken i sin verksamhet. Vd och grundaren Jowan Österlund har en bakgrund som piercare och när biotekniken dök upp väcktes hans intresse.
– Det är egentligen bara en korsbefruktning av mitt eget yrke, säger han om de biologiska chipen och jämför implantatet med att sätta in en piercing – men "renare och tryggare".
Österlund är övertygad om att tekniken på sikt kommer att ersätta alla plastkort och de flesta nycklar. Än så länge är tjänsterna ganska få, men Österlund säger att mycket händer i kulisserna. Biohax International har kontakt med flera utländska företag, men intresset på hemmaplan är särskilt stort. Jowan Österlund säger att svensken är "extrem".
– Vi är ett av världens mest innovativa länder, och jag tror att svenskarna är lite mer nyfikna och öppna för ny teknik, säger han.
Skepticismen är fortfarande utbredd, men den minskar i takt med att kunskaperna ökar, säger han.
– Folk har lärt sig att det inte rör sig om något statligt kontrollmedel, utan snarare ett hjälpmedel som gör vardagen lite smidigare.
En vanlig invändning handlar om personlig integritet, och att informationen skulle kunna hackas eller missbrukas. Österlund avfärdar den, och säger att biologiska chip istället ökar säkerheten.
– Det är inget du kan tappa eller bli bestulen på. Allt går visserligen att hacka, men sändarantennen är så liten att signalerna inte når särskilt långt. Vi trycker hårt på att vikten av att skydda sin digitala integritet och skydda sin information.
Enligt Österlund är biologiska chip är också säkrare än fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Om en databas med ansikten eller fingeravtryck skulle hackas kan detta aldrig åtgärdas, påpekar han.
– Det är svårt att ändra ansikten.
Han förstår samtidigt om folk är skeptiska:
– Det är helt sunt att känna skepsis, men den försvinner ofta när man får information om vad det är och vad man faktiskt kan göra med det.
Han inser dock att det inte går att övertyga alla:
– Det finns alltid de som tycker att teknik är farligt – punkt. Men de hade ändå skaffat en pacemaker om det behövdes.