Annons

Dan Magnusson: De unga imponerade när Växjö DFF klev upp på övre halvan

Tränaren Olof Unogårds Växjö DFF är där föreningen vill vara. På den övre halvan av allsvenska tabellen.
Men myntet har en baksida. Andra klubbar har börjat visa intresse för DFF-tränaren.
Dan MagnussonSkicka e-post
Krönika • Publicerad lördag 19:47
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö DFF:s tränare Olof Unogård och Matilda Bergstrand.
Växjö DFF:s tränare Olof Unogård och Matilda Bergstrand.Foto: Jonas Engman

Eftersom IFK Norrköping letar ny tränare till nästa säsong, och klubben sportchef Dennis Popperyd har ett förflutet som Unogårds ”parhäst” i Växjö, har ryktet om en återförening av Unogård och Popperyd kommit i svang.

Men efter helgens 1–0-seger hemma mot Piteå dementerade Unogård uppgifterna. ”Det finns inte mycket substans i det ryktet” betonade han.

Annons

Och återigen sa Olof att han är öppen för en fortsättning i Växjö DFF (hans kontrakt går ut efter säsongen). Det faktum att Växjöföreningen börjat anställa personal, efter en tid med många vakanser, ökar sannolikheten för att Olof stannar.

Vad jag förstås är en ny säljare med ansvar även för matcharrangemangen redo att snart presenteras. Får Växjö DFF även övriga nyckelposter (som sportchef och klubbchef) besatta ökar möjligheterna att slutföra den nuvarande sportsliga satsningen (att permanenta Växjö som ett av landets sju bästa lag).

Mot Piteå var två av de yngsta spelarna Växjös bästa. Det lovar förstås gott.

Jag tänker på högerbacken Nesrin Akgün och centrala mittfältaren Victoria Svanström.

19-åriga Akgün sitter på ett utgående avtal och lär garanterat dra till sig intresse från större klubbar. Hennes outtröttliga spelstil och inställning gör att man hellre vill ha henne i egna laget än att möta henne.

Svanström är ett år yngre och har kontrakt med Växjö DFF även över 2025. Hennes förstaval är förmodligen att vara kvar även nästa säsong. Speciellt nu när hon verkar ha spelat till sig en ordinarie plats i elvan.

Mot Piteå gjorde Svanström sin bästa allsvenska insats hittills i karriären. Hennes spelblick och smartness är något alldeles extra för en så ung spelare.

”Fixar Växjö ytterligare en 1–0-seger på torsdag vore det säsongens största skräll.”

Det var Victoria som, med en fin liten passning ur ett trångt läge, hittade Elin Nilsson som i exakt rätt ögonblick för att undvika offside frispelade Larkin Russell som säkert sköt matchens enda mål i bortre gaveln.

Ännu en 1–0-seger för Växjö alltså. Lagets absoluta favoritresultat.

Men fixar Växjö ytterligare en 1–0-seger på torsdag vore det säsongens största skräll.

Annons

Växjö ställs nämligen mot Rosengård borta. Malmö-lagets tabellrad är otroliga 19–0–0 82–5...

Umeås rekordsvit på 21 raka segrar från 2006 är hotad. Kan Växjö förstöra den presumtiva festen för Rosengård?

”I så fall måste vi kanske parkera bussen rejält – för första gången sedan jag blev tränare i Växjö” skrattar Olof Unogård väl medveten om att det blev förlust med 0–7 hemma mot Rosengård i våras...

Annons
Annons
Annons
Annons