Annons

Debatt: ”Solkraftspark på Näset har digra konsekvenser för boende”

Boende på Näset, Tävelsås, protesterar mot en planerad solkraftspark söder om Tävelsås i en debattartikel skriven tillsammans med Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert, Villaägarnas Riksförbund.
Debatt • Publicerad 11 december 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En solcellspark utanför Skurup i Skåne.
En solcellspark utanför Skurup i Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

Etableringen av en solkraftspark på Näset söder om Tävelsås har digra konsekvenser för boende, hälsa och miljö. I dagsläget har solkraft ett relativt begränsat prövningsförfarande. Det räcker med att hålla ett samråd, en 12:6-prövning, något länsstyrelserna själva kallar en ”slasktratt” för ärenden som inte hanteras någon annanstans i miljöbalken.

Länsstyrelserna har markerat mot användande av jordbruksmark för ändamålet, då matproduktion är prioriterat. Skogsmark står nu därför högst på listan för solkraftsföretagen. De är villiga att betala över vad som oftast intjänas genom traditionellt skogsbruk och arrende, vilket riskerar öka fastighetsskatten för närliggande markägare. Från 27 inkomna ansökningar om solkraft i Kronoberg 2022, var ansökningarna 70 stycken nu i november.

Annons

Den planerade solkraftsanläggningen på 117 fotbollsplaner på Näset innebär radikala förändringar i befintlig natur. Vid en etablering uppställs ett 2 meter högt viltstängsel som begränsar tillgänglighet till skogen, som i förtid avverkas till förmån för rader av solcellsanläggningar. I en tid då politiker pratar om en levande landsbygd och grön infrastruktur blir deras tystnad i vårt fall ett hån. I brist på regleringar ser vi från första parkett hur solkraftsföretagen utnyttjar okunskapen som finns hos kommuner och politiker i en diskussion starkt påverkad av företagens lobbying. Trovärdighet minskar när man refererar till forskning gjord på annan mark och när en av forskningsledarna på RISE, som forskar kring solkraftens påverkan, sitter i styrelsen för Svensk Solenergi.

”Parken på Näset borde utebli helt, inte minst på grund av naturvärdena i området.”

Sumpskogen som ska tas ner är hem till många arter, en grön korridor för viltets vandringar som suger upp och kvarhåller fosfor som annars spiller ut i fågelrika Rinkabysjön. Konsumentverket publicerade nyligen en rapport där man kritiserar solkraftsföretagens green-washing, något vi har bevittnat allt för många gånger de senaste månaderna. Företagsvärderingar som säger passion för miljö och hållbarhet tappar all sin betydelse när man samtidigt ämnar etablera vid en redan hårt ansatt sjö, ta ner sumpskog och inkräkta på våtmark.

Utöver naturvärdena som hotas innebär etableringen också stora ekonomiska konsekvenser för boende. Befintliga fastigheters värde reduceras, i vissa fall halveras, vilket försvårar löpande investeringar i förvaltning av husen. Banker backar och bolån dras in. Länsstyrelsens prövningsprocess tar cirka två år och lamslår bygden under tiden. Efter månader av försök till svar och kontakt med företaget i fråga, kommunen, politiker och länsstyrelsen står det tydligt – ingen på landsbygden i Växjö Kommun står säker, varken små fastighetsägare eller större skogsägare.

Ansökningarna för tänkbara platser till solkraftsparker behöver göras med större precision där hänsyn tas till bomiljö, samt natur- och miljövärden. Parken på Näset borde utebli helt, inte minst på grund av naturvärdena i området. Allt annat blir bevis på tomma ord av makthavare i en hänsynslös kapplöpning mellan solkraftsföretagen.

Boende på Näset, Tävelsås

Amanda Andersson

Arvid Blomster

Ann-Christin Svensson

Björn Svensson

Tobias Svensson

Annons

Annica Pettersson

Benny Gustafsson

Andreas Färdig Hultqvist

Malin Färdig Hultqvist

Carolina Stein

Martin Stein

Elisabeth Wall

Madeleine Karlsson

Stefan Maltzeff

Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert, Villaägarnas Riksförbund

Annons
Annons
Annons
Annons