Annons

Debatt: ”Sverige har ett extremt utbildningssystem”

”Pengar som vi betalar för barns skolgång går till ägare av privata koncerner”, skriver Vänsterpartiets Mara Garmer och Björn Kleinhenz.
Debatt • Publicerad 31 augusti 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sverige har ett extremt utbildningssystem. Vi är det enda landet i världen där det är tillåtet att göra vinst på de skattemedel som ska gå till våra barns utbildning. Pengar som vi betalar för barns skolgång går till ägare av privata koncerner och hamnar ofta i skatteparadis.

Marknadsskolan leder till betygsinflation, segregation och ökad ojämlikhet. Elever har blivit till ”kunder”, skolan är en ”marknad” och utbildning en ”vara”. Marknadsskolan är ett monumentalt misslyckande. Det tycker en majoritet av det svenska folket och stora delar av lärarkåren. Marknadsskolan behöver avskaffas om den svenska skolan återigen ska bli en av världens bästa.

Annons

Elever lämnar den kommunala skolan för att gå i fristående skolor. Det är några elever här och några där. Den kommunala skolan står kvar med en i mångt och mycket identisk grundorganisation. Klassrummet behöver en lärare oavsett om det är 24 eller 19 elever.

”Marknadsskolan är ett totalt haveri, alla ser det.”

Klassrummet i sig behöver också betalas liksom skolsköterska, vaktmästeri och städ. Närkommunens verksamhet snabbt förändras kostar det mer per elev, till följd av att det blir svårare och dyrare att organisera skolverksamheten. Och eftersom skollagen säger att friskolor har rätt till samma ersättning per elev så ökar den summa som fristående skolor får i samma takt som kommunens kostnader stiger.

I Sundsvalls kommun har marknadsexperimentet lett till kaos. Där har friskolan Skvadern, utan någon förändring av den egna verksamheten, glatt tagit emot 20 miljoner kronor i extra kommunalt bidrag under bara några få år. Har de pengarna gått till ökade satsningar på elever, undervisning, läromedel och kompetensutveckling? Det verkar inte så. För under samma period har skolans styrelse beslutat att plocka ut 24 miljoner kronor i vinst. Situationen i Sundsvall är tyvärr inte unik. Skattemedel lämnar det gemensamma för att i slutändan betalas ut till vinst i bolag, gärna med säte i Luxemburg eller Seychellerna.

Marknadsskolan är ett totalt haveri, alla ser det. Det är frestande att säga – vad var det vi sa, men viktigare än att ha rätt är att samtliga partier nu tar sitt ansvar och gemensamt säkerställer att barn och unga får rätt till en likvärdig skola. För oss i Vänsterpartiet är det självklart att vinstuttag inte är en del av den ekvationen. Inga vinstintressen ska förekomma i skolan, endast icke vinstdrivande organisationer som ideella föreningar, stiftelser och kooperativ bör få driva skolverksamhet. Möjligheten för fristående skolor att använda sig av kösystem vid antagning av elever bör tas bort. Kommuner har alltid ansvaret att säkerställa platser till alla barn och elever, då är det inte rimligt att fristående huvudmän får samma ersättning.

Offentlighetsprincipen ska gälla alla skolhuvudmän, utbildning är inte affärshemligheter. En gång i tiden var svensk skola känd för att vara världens mest jämlika, låt den bli det igen.

Maria Garmer (V)

Björn Kleinhenz (V)

Annons
Annons
Annons
Annons