Annons

Marie Magnusson: Marie Magnusson: Elizabeth Zott lär kvinnor att en kvinnas plats är ute i världen

Elizabeth Zott är ingen vanlig kvinna. Det finns inget som heter en vanlig kvinna, skulle hon säkert påstå.
Marie MagnussonSkicka e-post
Publicerad 13 juni 2022
Marie Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bonnie Garmus.
Bonnie Garmus.Foto: Serena Bolton

Jag har märkt i mitt läsbeteende att jag läser/lyssnar på allt fler böcker av svenska författare och mindre av utländska. Jag vet inte riktigt varför, men det känns så faktiskt. Men nyligen var det dags att ta itu med Bonnie Garmus debutroman ”Lektioner i kemi”, som jag läst så mycket gott om.

Bonnie Garmus, född 1957 i Kalifornien, är copywriter inom områden som teknologi, medicin och utbildning. Hon är också öppet vattensimmare och roddare, något som märks i romanen. Numera bor hon i London och gör succé med sin första roman.

Annons

I ”Lektioner i kemi” möter vi Elizabeth Zott, en stark personlighet om inte viker ner sig för något. Tänk då att boken utspelar sig under 1950- och början på 60-talet och då var det inget annat snack än att kvinnan skulle vara hemmafru punkt slut. Men Elizabeth Zott är inte som andra kvinnor. Hon är en superwoman som gör som hon vill, säger vad hon vill och struntar i att vara vad som förväntas av en kvinna.

Elizabeth Zott är kemist men forskningsinstitutet i hennes lilla stad i Kalifornien ligger väl inte direkt i framkant när det gäller jämställdhet. Hon kämpar på och viker inte en tum med att stå upp för sig själv även om det då och då får konsekvenser. Så möter hon stjärnforskaren och roddaren Calvin Evans. Deras kemi är på riktigt!

De blir tillsammans, men att gifta sig och bli hemmafru är dock inget för Elizabeth Zott. Hon vill fortsätta forska. Men livet tar en oväntad vändning, några år senare är Elizabeth ensamstående mamma till dottern Madeline. Hon får sparken från forskningsinstitutet. En ny bundsförvant blir hittehunden som hon döper till Halv-Sju, en hund som förstår mer än många tror. Livet är kämpigt, men så får Elizabeth erbjudandet som hon inte har råd att tacka nej till: Att leda ett matlagningsprogram i tv, ironiskt nog riktat till hemmafruar.

Till allas förvåning gör Elizabeth Zott succé i rutan med ”Middag kl sex”. Att hon så fort hon får chansen uppmuntrar de kvinnliga tittarna till självständighet och uppror är inget som ses med blida ögon. Hon lär även tittarna kemins lagar, hur man ändrar status quo och att en kvinnas plats är ute i världen. När Elizabeth Zott svarar på tittarfrågan om hon ber till Gud innan maten svarar hon uppriktigt att hon inte tror på Gud, vilket ses som något oerhört förstås.

Jag älskar Elisabeth Zotts personlighet, många retar hon upp, men hon gör som hon själv vill och det är viktigt, egensinnigt och klokt. ”Lektioner i kemi” ska givetvis bli film. Något annat vore galet!

Har du läst Anna Fredrikssons böcker? Det har jag. ”Tisdagsklubben” blev ju film i våras, men jag missade den. Snart är hon tillbaka med psykologiska thrillern ”Minnesförlusten”. Boken handlar om en kvinna som vaknar upp på sjukhus utan ett enda minne. Ingenting förklarar varför hon hittats skadad och livlös ute till havs. Tillsammans med psykologen Tim försöker hon ta reda på sanningen om sig själv, men ju mer information hon får desto mer förstår hon att någon är ute efter henne.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons