Växjös kulturliv om de skenande elpriserna: ”Mycket oroliga inför framtiden”
Höjda biljettpriser hos lokala arrangörer och nedsläckta lokaler nattetid. Det är två konsekvenser när kultur- och nöjesbranschen står inför en vinter med skenande elpriser.
Kultur • Publicerad 17 oktober 2022

Här saknas innehåll

– Vi är mycket oroliga inför framtiden! Det är nu, efter år av pandemi då vi inte har kunnat spela in några inkomster att tala om, som vi behöver komma i gång igen med vår verksamhet för att säkerställa intäkter till våra hyror. Vi behöver se till att våra medlemmar återigen kan ses, spela teater och återfå den viktiga sociala närvaron som är vårt motto men det känns svårt, mycket svårt, säger Yvonne Regnander Willstedt, regissör, producent och kassör på teaterföreningen Dramatörerna.

Annons

Dramatörernas verksamhet kommer att drabbas på flera sätt. I sin lokal i Gransholm förvarar de mängder med kostymer, peruker och rekvisita.

– Vi kan inte ytterligare sänka vår elförbrukning. I lokalen i Gransholm har vi endast 12 grader. Vi försöker sortera och inventera, men vi lär inte hinna klart med det arbetet eftersom det blir kallare ute och höja temperaturen inomhus vågar vi inte. Vår studiecirkel angående detta kommer få avslutas inom kort, fortsätter Yvonne Regnander Willstedt.

Hon befarar att biljettpriser till deras föreställningar kan behöva höjas i höst.

– Troligtvis blir vi tvungna att höja biljettpriserna och då är ju frågan: kommer publiken? Vad drar folk in på? Fika- och restaurangbesök samt kultur är väl tyvärr det som får stryka på foten... De höjda drivmedelspriserna ställer också till det för våra medlemmar, som inte längre har råd att köra till Gransholm, även om vi försöker samåka så långt det går.

Christina Gutiérrez Malmbom är producent för Smålandsoperan.
Christina Gutiérrez Malmbom är producent för Smålandsoperan.Foto: Linnéa Petersson

Christina Gutiérrez Malmbom, producent för Smålandsoperan, delar Dramatörernas farhågor om biljettförsäljningen.

– Vi märker att publiken avstår från att boka biljetter därför att de är rädda att deras pengar inte räcker. Samtidigt får vi dyrare omkostnader när vi hyr lokaler, köper in rekvisita och scenografi samt köper tjänster.

Smålandsoperan har höjt biljettpriser på nästa opera med 40 kronor.

– För att täcka de akuta kostnadsökningarna på resor, scenografi, rekvisita och boende för sångare och musiker. Det räcker förmodligen inte för att täcka ökningarna då folk avstår biljettköp eller väntar för att se hur det blir för dem i höst och vinter, vilket påverkar oss otroligt mycket. Vi är helt i händerna på andra när det kommer till vad saker kostar.

Studiefrämjandet Kronoberg huserar i residensets lokaler.
Studiefrämjandet Kronoberg huserar i residensets lokaler.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Mire Stevkov, biträdande verksamhetschef på Studiefrämjandet Småland-Öland, berättar att de har fått runt 35-40 procent i ökade elkostnader.

– Vi hoppas såklart att vi inte behöver göra höjningar på exempelvis kursavgifter men har det i beräkning om det behöver göras. I ett sådant här läge behöver allt räknas med och att man tar allt i beaktning. Vår förhoppning är naturligtvis att vi inte ska behöva det men det kan bli aktuellt i rådande läge, säger Mire Stevkov.

Sedan i våras har Studiefrämjandet kartlagt alla anläggningar för att få en samlad bild över vad som behöver göras.

– Vi har sett över all belysning, använder timers mer och släcker ner nattetid. Temperaturen är också viktig och vi försöker dra ner den när folk inte befinner sig i våra lokaler. Vi behöver rusta oss för att kunna klara det ekonomiskt.

Emily Tatlow är verksamhetschef för både Nygatan 6 och Musica Vitae.
Emily Tatlow är verksamhetschef för både Nygatan 6 och Musica Vitae.Foto: Urban Nilsson

När Smålandsposten kontaktar Musik i Syd berättar Emily Tatlow som är verksamhetschef för Nygatan 6 och Musica Vitae att deras elkostnader hittills har ökat med ungefär 50 procent, men med stora skillnader över månaderna.

– Vårt främsta mål är att leverera kvalitetsmusik till Kronobergarna – det uppdraget förändras inte. Vi kommer att fortsätta ha konserter på Nygatan 6.

Även de arbetar aktivt med energibesparande åtgärder. Allt från att optimera temperaturen och ventilationen till att täta äldre fönster med för mycket drag.

– Vi huserar i ett gammalt vackert hus med en stor luftig konsertlokal. Fantastiskt, så klart – men baksidan är att det inte alltid är byggt med dagens standarder. Vi hoppas att vi med många små medel kan hålla våra elpriser så pass mycket i schack att det inte ska påverka några biljettpriser, säger Emily Tatlow.

Elisabeth Cederholm.
Elisabeth Cederholm.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Folkets bio i Växjö har heller inte tummat på sitt biljettpris.

– Vi har än så länge inte haft några problem med skenande elpriser. Det är svårt att jämföra med tidigare kostnader eftersom verksamheten de senaste åren har varit påverkad av pandemins följder vad gäller besöksantalet och dylikt. Men vi håller naturligtvis koll på det framöver, säger Elisabeth Cederholm, verksamhetsansvarig.

Nattetid är det mörkt hos Folkets bio.

– Än har elpriserna inte påverkat biljettpriset, men vi har haft samma pris i många år och det kan kanske behöva höjas någon gång på grund av allmänt ökade kostnader.

Att stänga biografen finns det inga planer på.

– Eftersom vi anser att biografen och biobesök kan vara något så viktigt för människors trivsel och välbefinnande vill vi försöka ha verksamheten i gång på bästa sätt även om våra kostnader skulle öka.

Regionteatern i Växjö.
Regionteatern i Växjö.Foto: David Johansson

Inte heller Regionteatern Blekinge Kronoberg spår någon höjning av biljettpriser i dagens läge, säger Heléne Jäderberg, ekonomichef.

– Regionteatern Blekinge Kronoberg hyr lokaler på Ringsberg av Vöfab. Hyran inkluderar el och justeras årligen med en procentuell uppräkning av konsumentprisindex. Teatern hyr också verkstadslokaler av Emilshus och där betalar vi el efter förbrukning. Vi räknar med att kunna hantera de ökade elkostnaderna inom befintligt kapital. Någon höjning av biljettpriserna ser vi inte.

Växjö konsthall.
Växjö konsthall.Foto: Pontus Steneros

Anna-Karin Axelsson, kulturchef på kultur- och fritidsförvaltningen i Växjö berättar att kommunen ser över sina elkostnader i relation till frågor som säkerhet och trygghet.

– Vi tittar på stort och smått för att hålla nere elkostnader, som att stänga av och släcka ner, men det finns även en säkerhetsaspekt att ta hänsyn till. Detta gör vi i samverkan med kommunens fastighetsbolag och övriga förvaltningar. Vi följer utvecklingen noggrant.

Smålandsposten har tidigare rapporterat om kommunstyrelsens beslut om stödinsatser till föreningar för att klara ökade energikostnader. Slutgiltigt beslut om stöd, amorteringsbefrielse och fond tas i kommunfullmäktige den 18 oktober.

– Mycket av det vi erbjuder är kostnadsfritt, som till exempel besöka bibliotek och konsthall. Vi försöker stödja det lokala kulturlivet på bästa sätt under dessa svåra tider, säger Anna-Karin Axelsson.

– Växjö kommun har ett fantastiskt kultur-, idrotts- och föreningsliv som starkt bidrar till kommunens attraktivitet. Men de höga elpriserna riskerar att urholka föreningarnas ekonomi, vilket i sin tur påverkar barn och ungas möjlighet till en aktiv fritid och god hälsa. Därför är det viktigt att få till både kort- och långsiktiga former av stöd till föreningar att kunna bedriva sin verksamhet, avslutar Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Växjö stadsbibliotek.
Växjö stadsbibliotek.Foto: Tekla Höckert
Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.