Annons

Vi måste stötta länets småföretagare

Som konsument blir jag något förvånad över det centerpartistiska kommunalrådet Eva Johanssons hyllning till nya planerade regler i kommunen för närproducerade livsmedel.
Debatt • Publicerad 9 december 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Växjös årliga matmässa på Stortorget visar på mångfald, styrka och intresse av närproducerat och småskalighet i vår region”, skriver Kenneth Eriksson.
”Växjös årliga matmässa på Stortorget visar på mångfald, styrka och intresse av närproducerat och småskalighet i vår region”, skriver Kenneth Eriksson.Foto: Fredrik Sandberg/TT

För att få ett livsmedel att kallas och klassas som närproducerat måste det vara producerat eller odlat inom en radie på max 15 mil från Växjö kommun, enligt Smålandspostens artikel den 20 november.

Krånglig administration av denna lättförståeliga regel sägs vara skälet till att ”närproducerat” ska skrotas i kommunen från årsskiftet och ändras till ”ursprung och tillverkat i Sverige”.

Annons

Eva Johansson (C) säger till Smålandsposten att hon fokuserar på svenskodlat och svenskproducerat då hon vill gynna det svenska jordbruket och i första hand jordbrukarna i närområdet. Kommer detta bli enklare att administrera än dagens regler om 15 mil? Fokus vid mina inköp är att köpa ekologiska och närproducerade livsmede.

Ett exempel: Bacon - ett livsmedel som de flesta av oss konsumenter känner till och uppskattar.

Svenska grisar föds upp i Sverige och slaktas i Sverige. men slakten kan i vissa fall även göras utanför Sverige och då transporteras djuren på lastbilar i trånga utrymmen med långa transportsträckor.

Transport inför slakten innebär en hög grad av stress hos djuren. De slaktade grisarna styckas och paketeras och i många fall i andra europeiska länder. Transporten av de färdigpaketerade baconskivorna sker tillbaka till Sverige med lastbil och båt till olika grossister i Sverige som sedan transporterar förpackningarna till butiker och stormarknader. Man blir häpen över vilka resor dessa djur och dito köttet får göra.

Förpackningarna av bacon är ofta prydda med en svensk flagga men detta innebär inte alltid att slakt, charkhantering och paketering sker i Sverige. Jag har identifierat cirka 10 olika typer av förpackningar/ leverantörer av bacon i den stormarknad som jag ofta handlar i.

Jag har bara hittat en baconförpackning som säger sig vara vidareförädlad i Sverige. Baconförpackningar från Polen, Tyskland och Danmark är de som för det mesta presenteras i våra svenska butiker och majoriteten av dessa förpackningar har svenska flaggor och ibland även med ordet ”svenskt kött”.

Hur kan jag då finna den bacon jag vill köpa och som är närproducerad?

På varje importerat livsmedel ska det finnas en liten oval där förkortningar som se, tys, pl och dk informerar om produktens ursprung. Ovalen är svår att finna.

Jag anser att transportbehovet ska vara så litet som möjligt. Baconskivor på lastbil med många omlastningar och långa transportsträckor känns klimat- och miljömässigt fel. För att inte tala om de etiska aspekterna när det gäller hanteringen av djur. Det räcker inte med att sätta likhetstecken mellan Sverige och närproducerat. Det enda renköttet i min butiks frysdisk kommer faktiskt från Finland!

Närproducerat (max 15 mil) och småskalighet är de två ledorden. Växjös årliga matmässa på Stortorget visar på mångfald, styrka och intresse av närproducerat och småskalighet i vår region. Har vi denna typ av producerande småföretag i vår region kommer vi som konsumenter närmare producenterna och då ökar våra möjligheter till positiv påverkan i hanteringen.

Annons

Det är dessa småföretagare som vi ska stötta, hjälpa och värna om.

Kenneth Eriksson, pensionär i Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons