Växjörestaurang får leverera vin till gästernas hem
Den vininriktade restaurangen Winenine öppnade förra sommaren på Klostergatan i centrum.
På grund av coronakrisen, som drabbar restauranger och nöjesställen mycket hårt, ska Winenine nu börja med microcatering.
– Hos oss står vinet i fokus, vilket gör att vanlig takeaway som många andra restauranger nu börjat med, inte är ett bra alternativ. Så nu börjar vi med konceptet microcatering, som innebär att vi kan köra hem både mat och vin till de gäster som inte vill eller kan besöka oss, berättar Winenines vd och delägare Hans Sundkvist.
Hans Sundkvist berättar att det har gått snabbt från idé till färdigt koncept.
– Vi har alla tillstånd som krävs för catering och vi uppfyller gällande alkoholregler. Det blir samma regler som på restaurangen, att vinet serveras i glas alternativt öppnad flaska.
Enligt Hans Sundkvist är microcatering ett nytt koncept i Sverige.
– Ja, jag tror det. Catering är ju vanligt med vin och mat till företag eller större sällskap men sådan här leverans till mindre slutna sällskap har jag inte hört talas om förut.
Hur har Winenine drabbats av coronakrisen?
– Sedan den briserade den 9 mars har vi tappat cirka 50 procent av våra besökare. Och intäkterna har så klart försämrats drastiskt. Sedan är kanske läget ännu värre för många andra restauranger.
Kommunalrådet Oliver Rosengen (M) bekräftar att Winenine har fått tummen upp för vinleveranser till hemmen.
– I Växjö ska vi hitta nya vägar för en modern restaurangnäring inom en omodern alkohollagstiftning. Att detta nu blir möjligt just här är ett resultat av finurliga företagare och en uthållig inställning hos kommunen att hitta lösningar och tolkningar inom lagstiftningen, säger han till Smålandsposten.