Annons

S sprider medvetet oro om kvinnojouren

Kvinnojouren Blenda har varit, är och kommer fortsätta vara djupt betydelsefull för Växjö, skriver politiker från Blågröna Växjö som ett svar på Tomas Thornells (S) debattartikel den 7 december om kvinnojouren.
Replik • Publicerad 10 december 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Blågröna Växjö skriver att Kvinnojouren Blenda är en betydelsefull del av arbetet med att stärka skyddet för våldsutsatta.
Blågröna Växjö skriver att Kvinnojouren Blenda är en betydelsefull del av arbetet med att stärka skyddet för våldsutsatta.Foto: Fredrik Hagen

Socialdemokraterna försöker i debattartikeln få det att framstå som att Blågröna Växjö ifrågasätter ett fortsatt samarbete med Kvinnojouren Blenda.

Det är inte bara ett tråkigt exempel på det politiska spel och pajkastande som upptar allt mer av vänsteroppositionens arbete, utan riskerar dessutom att sprida osäkerhet bland drabbade Växjöbor. Vi hade högre förhoppningar om Socialdemokraterna, men borde uppenbarligen ha litat på erfarenheterna.

Annons

Förra året dödades 22 kvinnor i Sverige genom våld i nära relation. Var femte har någon gång varit utsatt och 150 000 barn lever enligt Brottsförebyggande rådet med en våldsutsatt förälder. Växjö kommun har med såväl alliansledning som blågrön majoritet arbetat målmedvetet för att stödja våldsutsatta och har prioriterat arbetet under de senaste åren. Det kommer vi fortsätta med.

Kommunen stödjer våldsutsatta genom flera verksamheter, primärt a) den egna myndighetsutövande delen av socialtjänsten där ett särskilt team inom boendeenheten arbetar med våld i nära relationer, b) den öppna och länsgemensamma verksamheten Familjefrid Kronoberg som även möter våldsutövare, c) samarbetet med Kvinnojouren Blenda om stödsamtal med mera och d) köp av skyddat boende av flera olika aktörer runt om i landet, däribland Kvinnojouren Blenda.

Inget avtal har sagts upp, men avtalet med Kvinnojouren Blenda löper ut 31/12 2020 och vi har i god tid informerat om att det befintliga inte förlängs. Under 2020 ska vi hitta nya former för samarbete till stöd för våldsutsatta.

Upphandlingen syftar till att sänka kostnaderna för placeringar (d) som idag görs med köp av enstaka platser av företag och andra aktörer runt om i landet. Under 2018 genomförde Växjö kommun 38 skyddsplaceringar. Fyra var på Kvinnojouren Blenda. I regel med ett kortare antal placeringsdygn.

Skyddsplacering av mer varaktig karaktär än det akuta skedet behöver i regel placeras utanför, ofta långt ifrån, Växjö. Blendas verksamhet med skyddat boende riktar sig med andra ord i första hand till andra kommuner, vilket de kan fortsätta göra.

Trygghet från våld är så viktigt att det inte kan lämnas utan utveckling. Vi ser möjlighet att få säkrad kvalitet till bästa pris, att utveckla samarbetet med viktiga aktörer och stärka skyddet för våldsutsatta.

Kvinnojouren Blenda är en betydelsefull del av det arbetet för Växjö. Det är olyckligt att Socialdemokraterna försöker måla upp en bild av att någon tycker något annat än det.

Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd

Ricardo Chavez (KD), vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd

Tomas Johansson (C), ersättare i arbetsutskottet

Annons

Mats Wahlsten (L), ersättare i arbetsutskottet

Marita Bengtsson (MP), ersättare i arbetsutskottet

Annons
Annons
Annons
Annons