Växjös alkoholpolitik under lupp
PM:s champagnefrukost, pausserveringen på regionteatern och Winenines hantering av alkoholen i sin catering är tre pågående tillsynsärenden som Länsstyrelsen i Kronoberg inlett.
– Länsstyrelsens uppgift är att göra tillsyn över kommunens arbete med alkohollagen och rikta kritik i de fall kommunen inte följer alkohollagen i arbetet. Det har ingen betydelse i vilken del av lagstiftningen lagefterlevnaden brister, säger Pia Rönn Johansson, strateg och handläggare på länsstyrelsens enhet för social hållbarhet.
Moderatpolitikern Oliver Rosengren, ordförande i nämnden för arbete och välfärd, kontrar:
– Alkohollagen ska skydda individer och samhället mot alkoholskador. Hotellgästerna på PM, kulturvännerna på regionteatern och finsmakarna på Winenine är inte den huvudsakliga riskgruppen som lagen tar sikte på, säger han.
Tecknat med stora penseldrag handlar det om att myndigheten ifrågasätter om inte politikerna, företrädesvis Oliver Rosengren, tänjer lite väl mycket på vad alkohollagen tillåter.
Politikerna, Oliver Rosengren, anser å sin sida att den förda alkoholpolitiken i Växjö håller sig inom ramarna.
– Varför ska det som är möjligt i andra kommuner inte vara möjligt här?
Motsättningarna blir lätt obegripliga eftersom det ofta är snårigt att reda ut vad paragraferna i alkohollagstiftningen, förarbeten och praxis egentligen säger och tillåter.
– Alkohollagen kan vara väldigt byråkratisk i vissa delar, har Pia Rönn Johansson sagt i en tidigare kommentar i Smålandsposten.
Serveringen av av öl och vin på regionteatern i Växjö är ett exempel där länsstyrelsens handläggare, tillsammans med kommunens egna alkoholutredare, ligger i fejd med politiken.
Det egentliga problemet med regionteatern är att det inte finns något riktigt kök där, enligt Pia Rönn Johansson. Det ska det finnas om det ska bli aktuellt med ett permanent tillstånd för att servera alkohol, motsvarande det som restauranger har.
Det har tidigare hanterats med tillfälliga tillstånd på teatern, tills lösningen med pausservering infördes. Men då uppstår å andra sidan frågan om vad som är en paus. Själva lagtexten i den nya alkohollagen ger inte något särskilt bra svar på det:
”Tillstånd för servering av starköl, vin och annan jäst alkoholdryck i foajéer till teater eller konsertlokal under paus i föreställning eller konsert får meddelas utan krav på matservering.”
Politikernas version är att det finns utrymme för pauser med dryck både före och efter en föreställning – förutsatt att det finns någon slags introduktion innan skådespeleriet drar igång och att det finns någon form av eftersnack när föreställningen är över.
Det utrymmet finns inte i länsstyrelsens tolkning av lagstiftningen. Den statliga myndigheten, uppbackad av kommunens alkoholhandläggare, anser att en paus i det här sammanhanget bara kan vara mellan två akter. Det vill säga ingen pilsner innan föreställningen drar igång och inget vin efter att skådespelet satt punkt.
I det här fallet stödjer sig handläggarna på förarbeten i den gamla lagstiftningen, vilka har följt med in i den nya.
”Servering får dock endast ske under pauser i föreställningen.”
– För att förstå lagstiftarens intentioner med aktuell lagstiftning kan man ibland behöva titta i äldre lagstiftning för att få en förklaring. Både tidigare alkohollag och dess förarbeten är tydliga med att pausservering bara får ske i paus under pågående föreställning, säger Pia Rönn Johansson.
Länsstyrelsen har med den här bakgrunden tidigare slagit ner på politikernas hantering av pausserveringen på regionteatern. Men det brydde sig inte politikerna om i den senaste tillståndsprövningen och beslutade sig för ett tillstånd med en vidare tolkning av vad som är en paus under en föreställning.
Så nu har länsstyrelsen bestämt sig för att göra en ny granskning och kräver in svar på vad politikerna grundar sitt nya beslut på.
– Det som är speciellt med det här ärendet är att beslutet om tillstånd fattas efter det att länsstyrelsen riktat kritik för att lagen inte följts, säger Pia Rönn Johansson.
Oliver Rosengren ger inte mycket för en ny runda om pausserveringen.
– Länsstyrelsen börjar bli löjlig. Vi har varit igenom detta redan. De vet vad vi tycker. Att de kör ett varv till om regionteatern är slöseri med skattebetalarnas pengar.
Oavsett utgången i de pågående granskningarna av alkoholpolitiken i Växjö har länsstyrelsen ett dilemma: Politikerna kan strunta i kritiken utan någon större risk för sanktioner.
– Länsstyrelsen har ingen möjlighet att överpröva själva sakfrågan till högre instans. Det har bara parter som berörs av beslutet. Vårt verktyg för att främja lagefterlevnad är tillsyn och att påpeka brister eller rikta kritik där vi ser att lagen inte följs. Om vårt verktyg inte leder till att nämnden följer alkohollagen i tillståndsgivningen behöver vi sannolikt utreda varför vårt verktyg inte fungerar, säger Pia Rönn Johansson.
Det här är en bra ordning, anser Oliver Rosengren.
– Demokratin är större än byråkratin. Så ska det vara och det kommer vi upprätthålla. De behöver inte utreda sina verktyg. De behöver inse att vi har olika uppfattningar och acceptera att vi bestämmer, säger han.