Jens ska göra skollunchen till en härlig matupplevelse
Vid årsskiftet tillträder han som chef för en ny organisation som ska leda till tydligare och jämnare villkor för skolmaten på Alvestas skolor.
Tidigare har ansvaret för skolköken på kommunens skolor legat på respektive enhet och rektor som bestämt hur mycket pengar som ska läggas på skolmaten. Detta har gjort att förutsättningarna skilt sig åt då vissa skolor satsat mer, andra mindre på skolmaten.
Utredningen visar att varken förvaltningen eller nämnden har haft ett helhetsgrepp. Nu är det slut på det. Den första januari tillsätts Jens Reinecke som blir chef för all kökspersonal inom grund- skolan och med fullt budgetansvar.
Han kommer att ha en handledande funktion och bland annat ansvara för kompetensutveckling.
– Vår förhoppning är att ytterligare höja kvaliteten på skolmaten. Sen vill vi renodla ledarskapet i grundskolan. Rektorerna ska inte ha för många strängar på sin lyra, säger Mats Martinsson, chef på förvaltningen för barn och ungdom.
– Det innebär en röd tråd genom verksamheten, och en trygghet för oss anställda att ha en speciell chef, säger Gunilla Nilsson, husmor på Grönkulla- skolan och som varit med och gjort utredningen.
Kostchef Jens Reinecke är från Växjö och har jobbat i restaurangbranschen sedan 1994. Han har bland annat varit köksmästare på PM?&?Vänner och är sedan tio år lärare på Kungsmadskolan.
– Jag vill utvecklas och ta mig an större utmaningar i mitt arbete. Jag är tacksam att ha förmånen att få vara med och bygga upp kostchefstjänsten.
Före jul ska han ha besökt alla grundskolekök. En del har han redan hunnit med.
– Det finns mycket engagemang bland personalen. Jag ser fram emot att komma i?gång.
Rektorerna på förskolorna kommer att ha kvar ansvaret över måltiderna, med stöd av Reinecke som kostsamordnare.
När Smålandsposten nyligen hälsade på i Grönkullaskolans matsal fanns två representanter för två matföretag, Kurt Larsson och Jan Fransson, på plats för att servera nudlar, kyckling och grön-saker från en stor wokpanna som eleverna fick ta maten ur.
Mattias Engdahl och Felicia Svärdh i årskurs 3 B gillade maten även om de föredrar spagetti och köttfärssås när de får välja.
– Det var gott men lite starkt.
Albin Sherifi i årskurs 2B höll med:
– Mums, det är jättegott.
Totalt tillagades mat till nästan 900 personer, då även gymnasieskolans elever serverades samma mat.
– Det är roligt att det händer lite i matsalen som bryter av från vardagen. Vi brukar nappa på olika koncept från företag för att ha lite temaverksamhet i köket, säger husmor Gunilla Nilsson.