Annons

Skatt på plastpåsar gör världen lite varmare

Magnus P Wåhlin och Rebecka Le Moine hävdar att skatt på bärkassar är ett steg i rätt riktning för miljön. Tyvärr innebär skatten, som Miljöpartiet kämpat så hårt att få igenom, slutet på ett av Sveriges bästa cirkulära miljöprojekt, och ökade CO2-utsläpp. Det skriver Andreas Malmberg, koncernchef Trioplast Industrier AB.
Replik • Publicerad 9 mars 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Debatten om skatten på plastpåsar fortsätter. Denna gång är det Andreas Malmberg på Trioplast Industrier AB som skriver.
Debatten om skatten på plastpåsar fortsätter. Denna gång är det Andreas Malmberg på Trioplast Industrier AB som skriver.Foto: Berit Roald

Som nordens största tillverkare av plastbärkassar för dagligvaruhandeln har vi sedan många år arbetat för att öka användning av återvunnen plast i våra produkter. Det bästa exemplet på återanvändning är den plastpåse som ni hittar ute i butikerna i dag, och som nu kommer beläggas med över 600 procent skatt.

Plastpåsen som du köper i affären är ofta tillverkad i över 80 procent återvunnen plast, insamlad i Sverige och Norge. Den är frukten av ett mångårigt samarbete mellan handelns aktörer, återvinningsindustrierna i Sverige och Norge och oss tillverkare.

Annons

Under fem år har vi genom stora investeringar i miljöteknik fått fram en produkt som från början var helt gjord på nyråvara, men nu är en nästan helt återvunnen och cirkulär produkt. Detta har resulterat i mindre nedskräpning och kraftigt minskade CO2-utsläpp. Vi samlar idag in 10 000 ton använd plast som vi stoppar tillbaka i vår återvunna plastbärkasse. Det gör den svenska plastpåsen till ett av Sveriges bästa fungerande cirkulära miljösystem. Fram tills nu.

När skatten träder i kraft kommer CO2-utsläppen och allmän miljöbelastning att öka, vilket tydligen gått Magnus P Wåhlin och Rebecka Le Moine och Miljöpartiet helt förbi. Flera undersökningar, den senaste från Danska Miljöstyrelsen, visar på att effekterna av att gå över till andra material, såsom flergångsbärkassar av bomull ger kraftigt ökade CO2 utsläpp och negativ miljöpåverkan.

Bomullskassen som exempel, måste du använda ett antal tusen gånger för att få samma miljöpåverkan som när du använder plastbärkassar. Pappersbärkassen är inte mycket bättre. Dessutom kommer importen av avfallspåsar öka, ofta producerade av fossil råvara och importerade från Asien med långa transporter. Skatten innebär således en större miljöbelastning genom ökade CO2-utsläpp och således uppvärmning – tvärtemot vad Wåhlin och Le Moine hävdar.

Nedskräpning i hav och på land är någonting som är förkastligt och vi skall alltid arbeta för att minska onödigt plastanvändande, och framför allt fortsätta bygga ut våra system för ökad återvinning. Något som vi hitintills varit framgångsrika med i Sverige. Med plastpåseskatten, och Miljöpartiets resonerande, sätter vi effektivt en käpp i hjulet för resan mot ett cirkulärt plastanvändande.

Jag välkomnar Magnus och Rebecka och andra representanter från Miljöpartiet upp till Jössefors i de Värmländska skogarna, för att berätta hur vi arbetar med att ständigt öka återanvändning av plast och därigenom minska nedskräpning och CO2-utsläppen. Då kan ni även få träffa mina 27 kollegor och miljökämpar som vi nu tvingas göra arbetslösa på grund av ert tyvärr helt ogenomtänkta beslut.

Andreas Malmberg, koncernchef Trioplast Industrier AB

Annons
Annons
Annons
Annons