Annons

Taffligt agerande av Växjö kommun

Det är otroligt taffligt av Växjö kommun att inte våga ställa hårdare krav på vindkraftsbolaget, skriver boende i Målajord, Eke, Sevedstorp och Drev, med anledning av en ny vindkraftspark mellan Rottne och Braås.
Debatt • Publicerad 24 juli 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Debattskribenterna är kritiska till Växjö kommuns agerande gällande vindkraftparken i Målajord.Foto: Arkivbild

Hösten 2014 kallades närboende till samråd. Ett företag ville resa tre vindkraftverk, då bland Sveriges högsta, i vår tysta skogs- och jordbruksbygd. Lokaliseringen ligger långt från de blåsigare platser som förklarats som riksintresse för vindkraft, därför krävs så höga verk för att kunna nå lönsamma vindstyrkor. Då buller, skuggor och ljus tangerade maximala gränsvärden trodde vi aldrig att beslutsfattarna skulle godkänna denna industrianläggning i det landskap som många valt att bosätta sig i för lugnet och stillheten. Men så blev det, trots protester från 82 närboende. Anläggningsarbetena pågår nu i Målajord.

Efter att tillstånd erhållits har vindkraftsbolaget märkligt nog kunnat ändra förutsättningarna. Jämfört med ursprungligt beslutsunderlag, presenterat 2014 för närboende och politiker har verkens effekt samt storleken på rotorbladen ökats markant. Svepytan på himlen som rotorbladen kommer att täcka har ökat med hela 40 procent till 5,22 hektar.

Annons

Det är otroligt taffligt av Växjö kommun att inte våga ställa hårdare krav på vindkraftsbolaget. Den ökade effekten, de förlängda rotorbladen samt den blinkande hindersbelysningen påverkar ljud, ljus, skuggor, djurliv, nedmonteringskostnader, säkerhetsavstånd. Vi oroas att närboendes hälsa drastiskt kommer att försämras på grund av vindkraftverken och att de hälsopåverkande gränsvärden som redovisats är på för hög nivå för att garantera fortsatt god livsmiljö. En sammantagen analys av detta måste göras i förhållande till de nya förutsättningarna!

Det är också högst tveksamt om verksamhetsutövaren besitter den kunskap kring miljöpåverkan som miljöbalken ställer eftersom det råder mycket stor osäkerhet kring vindkraftsbuller och dess gränsvärden. Att vi inom två år efter upplevd störning kanske kan få hjälp med bullerdämpande åtgärder är inte alls något som lugnar. Systemet där vindkraftsbolagen själva mäter att uppsatta villkor följs är helt förkastligt, då varje nedjustering minskar deras lönsamhet. Verkningsgraden för svensk vindkraft snittar på cirka 25 procent av installerad effekt. I Målajord utlovas en verkningsgrad på hela 40 procent. Hur den kalkylen är konstruerad är för oss en gåta.

Mark- och Miljööverdomstolen prövar nu frågan om ändrade förutsättningar för planerade verk i Tvinnesheda/Badeboda i Uppvidinge. En djupgående sammanlagd analys över närboendes hälsopåverkan måste göras även för fallet Målajord. Vi påpekade detta redan i december 2019, men Växjö kommun valde att inte vidta någon åtgärd. Den 10 mars 2020 besökte representanter för oss närboende kommunstyrelsen och fick då löfte om att man skulle se över detta. Det svar vi fick den 3 april var bara kort att det inte är möjligt att göra någonting alls. Våra följdfrågor är fortfarande obesvarade.

Hur tyska och finska intressen kan komma undan med de ändrade förutsättningarna är obegripligt. Och detta på kommuninvånarnas bekostnad. Vi närboende i Målajord, Eke, Sevedstorp och Drev undrar varför Växjö kommun tar så lätt på frågan.

Lars Johansson, Lena Davidsson, Lennart Salomonsson, Linn Nilsson, Magnus Johansson, Anders Bergön, Anders Moqvist, Anders Vannestål, Anna Wildeke, Ann-Margret Svahn, Arne Johansson, Christina Persson, Christoffer Wildeke, Erik Andrén, Eskil Nilsson, Eva Ludvigsson, Eva Moqvist, Maud Andrén, Måns Agrup, Nils Bergön, Ola Hansson, Ove Svahn, Siv Salomonsson, Tommy Persson, Eva-Kristin Wildeke, Elisabet Andersson, Göran Davidsson, Gösta Andrén, Inge Hultqvist, Ingrid Moqvist, Jenny Andrén, Jessica Gröndahl, Josefine Andrén, Katarina Joelsson, Kerstin Karlsson, Lars Gunnarsson, Manne Andersson, Maria Agrup, Maria Vannestål, Joakim Lindahl, Mattias Nilsson

Annons
Annons
Annons
Annons