Annons

Debatt: ”De största fastighetsbolagen har drabbats av över 50-procentiga ökningar”

Fastighetsägarna Syds styrelse Växjö uttrycker stark kritik mot den nya vatten- och avloppstaxan i kommunen.
”I förlängningen innebär det att Växjös attraktionskraft hos nya invånare, etableringar och nya hållbara investeringar inte kan genomföras”, skriver de.
Publicerad 21 april 2024 • Uppdaterad 14 maj 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Storgatan i Växjö med butiker och handel i Växjö Centrum.
Storgatan i Växjö med butiker och handel i Växjö Centrum.Foto: Jonas Engman

Växjö kommun beslutade i augusti 2023 om en strukturförändring gällande ny vatten- och avloppstaxa i kommunen. Detta presenterades inte som en generell höjning utan som en så kallad intäktsneutral och mer rättvis debitering mellan kunder, vilket enligt Växjö kommun skall vara ett nollsummespel. Men problemet är den negativa signal som det sänder till näringslivet i Växjö.

Kommersiella fastighetsägare i Växjö har på grund av denna förändring fått erfara extremt höga anläggningsavgifter för kommersiella byggnader via denna fastställda strukturförändring. Detta påverkar merparten av all kommersiell verksamhet där bland annat lokaler för kontor, butiker, restauranger, lager, industri inkluderas.

Annons

En enkel sammanställning visar att de största fastighetsbolagen med fokus på kommersiella ytor har drabbats av över 50-procentiga ökningar, i flera fall är avgiftshöjningen på flera 100-procent. Det är inte ett skäligt avgiftsuttag. Detta kommer få stora konsekvenser för näringslivet och näringslivsklimatet.

Dessa skevheter framkommer tydligt när fastighetsägare har fått anläggningsavgifter för stora lokalbyggnader fastställda via en konstgjord omräkning till bostadsenheter. Många kommuner har exempelvis klumpat ihop kyrkor och lagerbyggnader med bostadsfastigheter när anläggningsavgiften ska bestämmas. Det har lett till att byggnader med enbart ett litet personalutrymme med ett kök och en toalett drabbats av samma anläggningsavgift som en bostadsfastighet med ett stort antal lägenheter.

”I de flesta fall har fastighetsbolag i Växjö fått avisering om den kommande höjningen i december 2023, mindre än månad innan den höjda taxan börjat gälla.”

Det blir tillväxthämmande att förändra synen på lokalyta där en lokal som inte har lägenheter räknas som en 150 kvadratmeter stor bostadsenhet. Detta är ett synsätt där bristande kunskap och kännedom om hur kommersiella kunder, exempelvis restauranger, butiker eller lager, fungerar blir tydlig.

Det som förvärrar situationen är den bristande information om kommande höjningar. I de flesta fall har fastighetsbolag i Växjö fått avisering om den kommande höjningen i december 2023, mindre än månad innan den höjda taxan börjat gälla. Det är ett underbetyg för Växjö kommuns hantering.

Det är viktigt, inte minst för att underlätta för befintliga och framtida företagare som överväger att investera i kommunen. God service och kundrelationer är en allt viktigare framgångsfaktor, att känna sin lokala marknad väl blir än mer en förutsättning för att stärka tillväxten. Konsekvenserna är att det slår otroligt hårt på branscher som redan har drabbats av den lågkonjunktur som vi befinner oss i. Att dessutom få detta när man knappt kommit ur en pandemiekonomi, vilket allvarligt skadat många branscher, då finns inte något utrymme för kraftigt ökande utgifter i form av taxebundna avgifter. Främst när avsändaren av detta är den kommun som vill attrahera nya etableringar och uttalar sig för att vara företagsvänlig kommun.

Sammantaget försvårar denna oskäliga höjning av VA-taxorna fastighetsägares framtida möjligheter att renovera och underhålla sina byggnader. De verksamheter som bedrivs i olika lokaler påverkas även de mycket negativt av denna förändring eftersom kraftiga höjningar drabbar hela linjen av kunder, oavsett om man är fastighetsägare eller hyresgäst.

Det kan även innebära ett nej till nödvändiga framtida investeringar och därmed riskera ett minskat utbud av intressanta, attraktiva och innovativa fastigheter som hyresgäster efterfrågar. I förlängningen innebär det att Växjös attraktionskraft hos nya invånare, etableringar och nya hållbara investeringar inte kan genomföras, något som skulle stärkt tillväxten i staden.

Fastighetsägarna Syds styrelse Växjö

Jenny Rungegård

Jessica Sundberg

Annons

Jakob Johansson

Karin Johansson

Johan Petri

Claus Holmgren

Annons
Annons
Annons
Annons