Debatt: ”Så tryggar vi kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården”
”Om vi bara hade varit två till.” De orden hör vi ofta. Känslan av att vara underbemannad, ständigt under press. Det berättas det om när vi gör praktik eller besök inom hälso- och sjukvården. Men hur kan det komma sig att känslan är så? Fakta visar att vi har aldrig någonsin haft fler anställda i regionerna än vad vi har nu. 290 000 månadsanställda i Sveriges regioner. Utöver de är 29 000 timanställda. Så vi är fler nu än tidigare – men vi gör också betydligt mer nu än vad vi har gjort.
Sverige är ett bra land, och vårt medicinska kunnande är högt. Får du en elak sjukdom idag, så är chanserna mycket högre att du både överlever sjukdomen, och lever längre än för bara ett tiotal år sedan. Det är bra! Men för vården innebär det fler patienter, fler behandlingar och ett stort ökat antal ”multisjuka äldre” som finns inom vårt ansvar. Ju bättre vi blir, desto mer får vi att göra. Och den ökningen går i rask takt.
”Därför tillsätter vi i alliansen en ledningsgrupp för att leda arbetet för förändring.”
I grunden är det jag beskriver en fantastisk utveckling, vi botar fler! Men på ett strategiskt plan för hälso- och sjukvården så ställer det till bekymmer. Vår medicintekniska utveckling går fortare än vad vår arbetsmässiga utveckling gör. Det innebär att vi behöver bli ännu fler för att kunna bibehålla och utveckla vården. Och här kommer kruxet – de individerna finns inte.
För att exemplifiera: ökningen av antalet ”80plus-are” på en tioårsperiod ökar med nästan 50 procent. Antalen som kliver in i arbetsför ålder under samma period ökar med 4 procent. Redan där ser man att ekvationen inte går ihop. Då ska man lägga till att väldigt många branscher skriker efter folk. Vi vill ha fler poliser, större försvarsmakt, fler lärare, fler vårdpersonal till äldreomsorgen och det privata näringslivet vill också ha sin del av kakan.
Det innebär att vi måste ställa om. Vi kan inte fortsätta som vi har gjort. Med målet att fortsätta att utveckla och bibehålla den höga kvalitet av hälso- och sjukvård vi erbjuder så måste förändringsresan kring hur vi arbetar intensifieras. Omställningen till god och nära vård är en del, men vi har försökt med den resan i flera år. Vi måste våga tänka nytt, tänka större.
Därför tillsätter vi i alliansen en ledningsgrupp för att leda arbetet för förändring. Vi är övertygade om att vi även i framtiden ska erbjuda en vård med god kvalitet och hög tillgänglighet. Men för att klara det krävs mod och innovation. Viktigaste redskapet i förändringsarbetet är du. Du som idag arbetar inom hälso- och sjukvården och ser vad vi kan, ska eller måste ändra på. Under hösten kommer vi därför att systematiskt samla in tankar och idéer på hur vi gör den här resan. Med målet att bibehålla en hög kvalitet, förbättra tillgängligheten och trygga arbetsmiljön. Och vi vill lyssna till dig.
Ida Eriksson, ordförande i Hälso och sjukvårdsnämnden
Anna Zelvin, ordförande i personalutskottet
Andreas Håkansson, ordförande i nämnden för folkhälsa och vårdval