Annons

En lång och genomtänkt väg mot ett nytt sjukhus

Vi förstår att diskussionen kring ett nytt sjukhus i Växjö väcker både känslor och reaktioner, och det är bra. Vi skulle därför vilja bemöta en del reaktioner och samtidigt beskriva processen som pågår.
Debatt • Publicerad 4 maj 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mikael Johansson (M) ger sin syn på det planerade sjukhusbygget.
Mikael Johansson (M) ger sin syn på det planerade sjukhusbygget.Foto: Filip Sjöfors

Regionfullmäktige fattade den 19 maj 2019 ett inriktningsbeslut om att bygga ett nytt sjukhus i Växjö. Detta beslut innebär att vi under två års tid utreder och tar fram en förstudie inför det ”riktiga” beslutet, investeringsbeslutet. I denna förstudie ska man utreda vilken vård som ska bedrivas på det nya sjukhuset och i vilken mängd. Detta måste vi veta för att kunna bestämma volymer och därmed också kunna få fram ett pris för investeringen.

När vi nu utreder vilken vård som ska bedrivas på det nya sjukhuset, måste vi först ta reda på hur vården ska se ut om tio år. Vi liksom hela Sverige står inför en omställning mot den nya nära vården. Vi behöver därför redan nu ha en plan för hur vi ska implementera den nya vården och vad det innebär. Mer vård ska bedrivas i primärvården, mer mottagningsbesök på sjukhuset, mer dagvård och mindre inneliggande vård. Dessutom kommer digitaliseringen påverka vården mycket.

Annons

Vi kommer under 2021 ha en handlingsplan för hur den nära vården ska införas, naturligtvis kommer vi inte ha infört den fullt ut innan vi ska fatta beslut om det nya sjukhuset, men planen kommer vi att ha stakat ut. Sedan kommer vi att ställa om vården kontinuerligt in i framtiden.

Naturligtvis tittar förstudien även på de förutsättningar tomten har och vilka trafikåtgärder som behöver vidtas utifrån hur patienter, personal och transporter ska komma till sjukhuset.

Vi i Region Kronoberg har inte byggt sjukhus sedan 1800-talet, därför inser vi att vi behöver ta del av kompetensen hos de som faktiskt bygger sjukhus hela tiden. Upphandlingen av Skanska som partner i projektet, innebär att vi kan ta del av deras kompetens redan nu i förstudien. Upphandlingen är gjord i tre delar, där vi kan avbryta efter valfri fas om vi vill. Den första fasen är framtagande av förstudien, andra fasen är projektering och sista fasen är byggnation. Upphandlingsformen innebär också att vi kan vara med och se till så att det regionala näringslivet får vara med och arbeta på detta stora projekt, vilket är viktigt för oss.

Vi måste mitt i detta vara medvetna om en viktig sak, att göra ingenting är inte ett alternativ. Om vi fortsätter som vi alltid har gjort kommer vi sakna mängder av medarbetare och vår ekonomi körd i botten inom 5-6 år. Vi måste göra omställningen till en nära vård och vi måste anpassa våra fastigheter. Oavsett om vi ska bygga nytt eller inte, måste vi investera miljarder i våra fastigheter inför framtiden. Region Skåne beslutade för att antal år sedan att försöka bygga om och bygga till sitt sjukhus i Helsingborg, för att det skulle fungera i framtidens vård. De har hunnit investera 3,6 miljarder innan de nu har beslutat att i stället bygga ett nytt sjukhus. Det är enkelt att rita en planritning där allt får plats på en liten tomt, men svårare att under varje etapp under 20 år, få alla flöden att fungera i verksamheten, det lärde sig Helsingborg den svåra vägen.

Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande

”Vi måste mitt i detta vara medvetna om en viktig sak, att göra ingenting är inte ett alternativ. Om vi fortsätter som vi alltid har gjort kommer vi sakna mängder av medarbetare och vår ekonomi körd i botten inom 5-6 år.”
Annons
Annons
Annons
Annons