Annons

Gör Sverige tryggt igen

Läget i landet är akut. Bombningar, bilbränder, bidragsbrott och beväpnade barn dyker dagligen upp som nyhetsnotiser. Runt om i världen minskar det dödliga våldet, men i Sverige stiger det brant. Dödsskjutningarna är flest i Kroatien och Sverige. I inget annat land har dödsskjutningarna ökat som Sverige, visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Nu krävs kraftfulla, konkreta och konsekventa reformer.
Debatt • Publicerad 27 maj 2021 • Uppdaterad 31 maj 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Gängkriminaliteten hotar hela samhället med sin respektlöshet för mänskligt liv”, skriver Oliver Rosengren (M).
”Gängkriminaliteten hotar hela samhället med sin respektlöshet för mänskligt liv”, skriver Oliver Rosengren (M).Foto: Johan Nilsson/TT

Dödsskjutningarna är en allvarlig del av Sveriges otrygghetskris. Andra är förnedringsrån med sexuellt våld, ungdomar som tillfångatas och torteras, kriminella klaner som kontrollerar stadsdelar med vägspärrar, invasion mot akutmottagningar, bombattacker mot socialkontor och polisstationer, lärare kidnappas för motstånd mot gäng, och kvinnor som inte vågar – eller tillåts – gå ut. Kringdrivande gäng rånar barn. Oskyldiga människor skjuts på öppen gata. Vittnen skräms till livet. Rättegångar kan inte genomföras för att misstänkta inte dyker upp. Det är en kriminell kultur som krossar barns framtid, hämmar Sveriges tillväxt och tar livet av människor.

Poliserna i yttre tjänst har blivit färre samtidigt som dödsskjutningarna ökat kraftigt. Enligt Polisen har 40 klaner etablerat sig i Sverige för att begå brott. Bidragssystemen används som kassa till kriminalitet. När polisen försöker utvisa människor som är illegalt i landet eller kartlägga kriminella gäng möts de av en högljudd opinion, som i nästa stund kritiserar för dålig kontroll. Brå-rapporten visar bland annat på att vapensmuggling, illegal droghandel och gänguppgörelser spelar en betydande roll.

Annons

Hela samhället behöver ställa om för att återupprätta tryggheten och förebygga brott, samtidigt som utanförskapet pressas tillbaka. Hälften av alla som invandrat till Sverige är inte i egen försörjning. Utformningen av ekonomiska drivkrafter, socialtjänstens befogenheter och skolans kunskapsuppdrag behövs vid sidan av polisen och rättsväsendet. Här följer flera förslag för att stoppa dödsskjutningar att bekämpa gängkriminalitet:

• Avskaffa straffrabatterna – ungdomsrabatt, mängdrabatt och tvåtredjedelsfrigivning – för våldsbrott.

• Fler synliga poliser som skingrar gäng och ingriper mot otrygghet.

• Kriminalisera organisering i gäng. Gör det möjligt för polisen att avlyssna och ingripa i deras verksamhet.

• Gängrelaterad brottslighet ska leda till långa straff utan möjlighet att ha kontakt med gänget.

• Utvidga tullens verktyg för att göra kontroller och stoppa vapensmuggling.

• Ungdomar som döms för brott med fängelse i straffskalan ska inte släppas innan de har en färdig grundskoleutbildning och klarar av en praktikplats.

• Ordning och reda i folkbokföringen samt med personnummer och samordningsnummer kommer motverka fusk med identiteter, bidrag och välfärdstjänster.

• Hållbar migrationspolitik med stram asylinvandring, försörjningsplikt vid anhöriginvandring och utvisning vid brott.

• Ta bort möjligheten att försörja sig via föräldrapenning, barnbidrag och försörjningsstöd utan integration. Krav på studier eller arbete.

Annons

• Ta barnen från familjer i kriminella miljöer. Främst för barnens skull, men också för att försvåra för klan- och gängfamiljer.

• Upprätthåll skolplikten i utsatta områden, etablera resursstarka skolor och håll ordning i klassrummen. Gör det möjligt att förlänga skoldagen för barn som behöver stöd.

• Ge Skatteverket, Kronofogden och Tullen i uppdrag att särskilt bevaka riskmiljöer. Ta ifrån personer som försörjer sig på brott deras prylar.

• Heltidsaktivering för alla med bidrag minskar möjligheterna att ägna sig åt kriminalitet. Låt kommunerna ställa krav på samhällsnyttiga insatser.

• Låt förebyggande insatser mot brott handla om kunskapsfokus och ordning i skolan. Barn som klarar skolan och som har föräldrar med jobb löper lägre risk att fasta i kriminalitet.

Gängkriminaliteten hotar hela samhället med sin respektlöshet för mänskligt liv. Tillståndet för tryggheten är nattsvart, men tillsammans kan vi göra Sverige tryggt igen. För nästa regering väntar ett krig mot gängkriminaliteten.

Oliver Rosengren (M), kommunalråd

”Tillståndet för tryggheten är nattsvart, men tillsammans kan vi göra Sverige tryggt igen. För nästa regering väntar ett krig mot gängkriminaliteten.”
Annons
Annons
Annons
Annons