Slutreplik: ”Svensk Solenergi halkar reflexmässigt in i greenwashing”
Svensk Solenergi replikerar vår tidigare artikel i Smålandsposten där vi beskrev konsekvenserna för kringboende och natur i samband med uppförandet av en tänkt solkraftspark hos oss på Näset söder om Tävelsås.
Svensk Solenergi bemöter inte den aktuella etableringens konsekvenser vi beskrev i vår artikel. Den aktuella ytan till sin storlek motsvarande 117 fotbollsplaner består idag av en artrik sumpskog söder om fågelrika Rinkabysjön, en viltkorridor vars träd balanserar näringshalterna i sjön och idag står som fond för vår boendemiljö i byn.
Anläggningen som ska uppföras blir ingen ”grön korridor” som framhålles. Den ängsmark som tillåts under panelerna måste hållas kortklippt så att den inte tittar upp och påverkar kraftproduktionen. Vandrande vilt kommer inte kunna korsa kiselpanelskorridoren som ska omgärdas av ett 2 m högt viltstängsel.
”Med solenergi gör branschorganisationen anspråk på att lösa ”mänsklighetens ödesfråga” och ”göra sig kvitt fossilberoendet”.”
I sin replik halkar Svensk Solenergi reflexmässigt in i den retorik som Konsumentverket kritiserat som greenwashing. Med solenergi gör branschorganisationen anspråk på att lösa ”mänsklighetens ödesfråga” och ”göra sig kvitt fossilberoendet”. Men även solpaneler har ett koldioxidavtryck med starkt energikrävande tillverkningsprocesser, återvinningsproblematik och behöver svara på frågan om vilken energiproduktion man påstår sig ersätta. För Sverige, som under lång tid kunnat presentera en koldioxidfri energiproduktion och idag efterfrågar planerbar energi för att lösa effektbrist, är det inte självklart att väderberoende lösningar blir den gröna frälsningen.
För oss boende, som gjort eller planerar att göra vårt livs största investering i ett hem för våra barn att växa upp i, är den planerade solkraftsanläggningen oförutsedd och förändrar fullständigt vår boendemiljö. I flera fall innebär etableringen att vi på två sidor av tomten får grön skog utbytt mot industripark. Boendekalkylen som möjliggör våra hus spricker när fastighetsvärdet faller. Några större eller varaktiga sysselsättningseffekter är också svåra att se. Med solcellsföretagens intensiva jakt på mark över hela södra Sverige måste nu varje småhusägare som bor utanför detaljplanerat område förbereda sig på att en ansökan om solceller kan förändra boendevillkoren i deras trakt.
Frågan gäller därför inte bara oss utan angår all landsbygd där prövningsprocessen för solkraft just nu lämnar mycket att önska. Vi boende vill tillsammans med Villaägarnas Riksförbund se en större precision för etableringen av storskalig solkraft och att länsstyrelsernas samarbetsprojekt Miljösamverkan Sverige kan utarbeta rättssäkerhet och hänsyn i processen. Vi ser också tydligt från våra hem vad anläggningen ger för konsekvenser i vår boendemiljö.
Boende i Näset, Tävelsås
Amanda Andersson
Arvid Blomster
Ann-Christin Svensson
Björn Svensson
Tobias Svensson
Annica Pettersson
Benny Gustafsson
Andreas Färdig Hultqvist
Malin Färdig Hultqvist
Carolina Stein
Martin Stein
Elisabeth Wall
Madeleine Karlsson
Stefan Maltzeff
Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert, Villaägarnas Riksförbund
Tidigare inlägg i debatten: