Annons

Vänsterpopulism i välfärdsdebatten

I ett Agenda-program (den 21/2 2021) förklarade den dåvarande finansministern Magdalena Andersson profetiskt att hon nu tydligt kunde se slutet på den nyliberala eran.
Debatt • Publicerad 31 januari 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto: Claudio Bresciani/TT

Hon ställde i intervjun retoriskt minutjakten inom omsorgen, skjutningarna på våra gator och miljöproblemen gentemot utdelningar till aktieägare. Enligt henne är det särskilt allvarligt för samhället om dessa aktieägare inom välfärdsområdet bor på platser som Mellanöstern. Jo, hon uttryckte sig faktiskt så! Hur vänsterpopulistisk får en ledande politiker egentligen bli, samtidigt som hon gör anspråk på att bli betraktad som en seriös samhällsdebattör? Magdalena Andersson sade sig önska att ”samhället stiger fram och blir starkare”, men agerar i dag som statsminister snarare för att staten ska stärkas på det övriga samhällets bekostnad.

I modern statsvetenskap förknippas vänsterpopulism med ett dramatiskt språkbruk, romantisering av vardagens människor, referenser till historien och utpekande av det onda som i målande ordalag tillskrivs en minoritet, elit eller ideologi. På några minuter och i direktsändning lyckades den dåvarande finansministern i sin vänsterretorik träffa prick på alla uppräknade indikatorer.

Annons

I stället för att driva symbolfrågor och semantiskt bränna häxor (till exempel peka ut värdeladdade vänsterpopulistiska symboler som aktieutdelningar till ”främlingar”) borde vår nuvarande statsminister våga börja diskutera vad regeringen rent konkret vill göra för att försöka lösa de upplevda välfärdsproblemen. Vilka konkreta åtgärder planerar regeringen att vidta, om den nu verkligen aktivt strävar efter att motverka den globala marknadens inverkan på till exempel välfärdsområdet sjukvård? Hur ska svenska sjukhus i sin vardag kunna klara sig utan produkter tillverkade av amerikanska läkemedelsföretag som Pfizer, eller medicin-teknisk utrustning från de multinationella företagen Getinge och Mölnlycke? Det går naturligtvis inte i verklighetens svenska sjukvård. Finansfamiljerna Wallenberg och Bennet lär under överskådlig tid kunna fortsätta plocka ut miljonutdelningar från sina aktier (Investor respektive Getinge).

Tror vår nya statsminister på fullt allvar att Mölnlyckes produkter för operation och sårbehandling kan ersättas av vänsterpopulistisk retorik? Jag kan bara hoppas att hon mest larmar och gör sig till, för att glädja några radikala och världsfrånvända partikamrater.

Alla vänsterpopulister på riksnivå har en lokal svans som lydigt och intensivt viftar i takt. Under senare tid har vi på Smålandspostens insändarsida kunnat läsa att några utpekade blågröna partier i Växjö bör klandras för att Internationella engelska skolan har kunnat etablera sig i stadsdelen Teleborg (Smålandsposten den 12/1). Det finns naturligtvis inga som helst möjligheter för Växjö kommun att motverka statliga tillstånd till och vinstuttag från friskolor. I vänsterpopulisters retorik är det däremot alltid deras egna politiska meningsmotståndare som ska skämmas. Jag är övertygad om att retoriken framåt valet i september kommer att bli direkt oseriös. Den lite tråkiga sanningen är ju att det krävs nya riksdagsbeslut och lagändringar, för att det ska gå att begränsa friskolors etableringar och vinstuttag. Det återstår nu för statsminister Magdalena Andersson och hennes vänsterpopulistiska svans att visa att de förstår sina egna välfärdspolitiska misslyckanden.

Torgny Klasson, liberal kommunpolitiker och debattör, Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons