Annons

Vänsterpartiet säger inte nej till valfrihet

I ett debattsvar påstår Per Schöldberg (C) och Claes Bromander (C) att Vänsterpartiets politik är ett hot mot valfriheten. Som förtroendevalda politiker borde de vara så medvetna om innebörden i politiska förslag, varför de borde veta att detta påstående är vilseledande och falskt.
Replik • Publicerad 28 februari 2018

Vänsterpartiet vill begränsa möjligheterna till obegränsade vinstuttag ur välfärdsbolagen. En uppfattning som enligt en mängd opinionsundersökningar stöds av upp till 70 procent av Sveriges befolkning. Vänsterpartiet har aldrig sagt nej till valfrihet – däremot säger vi nej till att våra skattepengar till välfärden ska försvinna till privatpersoners förmögenhet och ofta till skatteparadis.

Om vissa välfärdsbolag väljer att avsluta sin verksamhet när vinstuttaget begränsas, visar det att de bara funnits på marknaden för att kunna plocka ut så mycket pengar som möjligt ur verksamheten. Seriösa bolag fortsätter naturligtvis eftersom det med vårt förslag fortfarande är möjligt att bedriva verksamheten – men med ett begränsat vinstuttag.

Annons

Skribenterna påstår också att de privata bolagen är bättre än offentliga på alla plan. Bevis för detta påstående saknas. Tvärtom finns det undersökningar som visar att privata verksamheter drivs med mindre personaltäthet och ingen är väl omedveten om skandaler som avslöjats i vissa privata bolag. Alla minns väl Carema-skandalen, som gjorde att bolaget ändrade namn för att inte förknippas med skandalen och att vi skulle glömma skandalen. Skolor som gör konkurs och ställer tusentals elever utan sin skola.

I dagarna har också uppmärksammats att elever från fristående gymnasier har bättre betyg än de från kommunala skolor. Men eleverna med de bättre betygen från de fristående gymnasierna har sämre kunskaper. Kan det bero på ”glädjebetyg” för att utåt visa bra resultat, resultat som inte stämmer med verkligheten.

Under 2016 tog VD:n för Attendo ut över 9 miljoner, VD:n för Acamedia över 7 miljoner, VD:n för Capio 6,5 miljoner. Aldrig har så många berikat sig på skattemedel som skulle ha gått till välfärden. En begränsning av dessa vinster innebär definitivt inte att valfriheten försvinner.

Slutligen, jag tycker att det är beklämmande att förtroendevalda politiker som ska se till att våra skattepengar används på bästa sätt, hellre värnar ett antal VD:ars enorma vinster än, att värna att pengarna går till våra äldre, sjuka och våra barn.

Eva-Britt Svensson (V)

Annons
Annons
Annons
Annons