Annons

Marie Magnusson: Marie Magnusson: Varför läsa en bok om en tjej som lever isolerat i sitt hem och inte har gått ut på åratal?

Jo, men det kan ändå vara riktigt bra. Bättre än man kan tro om man läser boken om Meredith Maggs i Glasgow.
Marie MagnussonSkicka e-post
Litteraturkrönika • Publicerad 12 december 2022
Marie Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Claire Alexander.
Claire Alexander.Foto: (TT/BLT), Kellee Quinn

Boken heter ”Den sista pusselbiten” av Claire Alexander, som bor på den skotska västkusten. Jag har aldrig hört talas om henne innan, hon har skrivit för olika tidningar. Jag tänkte väl att jag kunde behöva en lättsammare bok efter mycket deckare och thrillers.

Meredith Maggs är alltså en 35-årig kvinna som bor ensam i Glasgow. Hon har ett framgångsrikt jobb som frilansskribent, hon gillar att laga mat och lägga svåra pussel med mängder av bitar. Dessutom har hon sin katt att ta hand om. Denna Meredith har en bästa vän som heter Sadie och har två barn, James och Matilda. De brukar hälsa på ibland. Meredith brukar beställa mat som en budkille kommer med.

Annons

Det låter väl helt normalt?

Det brukar också komma en lång man och hälsa på, Tom McDermott. Han är vänskapsvolontär från stiftelsen Hand i Hand.

Annars är Merediths liv ganska ensamt med katten. Varför går hon inte ut? Man vill veta varför, eller hur? För när boken börjar är det den 15 november 2018 och det är dag 1215. Det har gått mer än tre år sedan hon gick utanför dörren.

Ju längre man kommer in i boken, ju mer får man veta om bakgrunden till Merediths ensamma liv. Det handlar om en traumatisk händelse som jag inte ska spoila här.

Samtidigt gillar hon sitt liv, det går ingen nöd på henne direkt. Hon kan jobba hemifrån, har en god vardagsrutin och motionerar allt hon behöver genom youtube. Sedan är det klart att det livar upp när hon får besök av Sadie.

När ett par nya människor gör entré i Merediths liv och börjar ställa frågor om hennes förflutna måste hon om än motvilligt konfrontera det som hon gjort allt för att glömma. Kan detta bli en nystart i livet för Meredith, där hon vågar sig ut igen?

På självaste Nobeldagen släpptes ett nytt ljuddrama där en av mina favoritskådespelare, Jonas Karlsson, medverkar, liksom Lola Zackow. Det är Sveriges Radio Drama som släpper ”Ernaux' flickor”. Naturligtvis inspirerat av årets Nobelpristagare i litteratur, Annie Ernaux och hennes författarskap. Det här med ljuddrama, Nobeldrama, är inget nytt, det har Sveriges Radio hållit på med i tjugo år. Framför allt är årets drama baserat på ”En flickas memoarer”. Dramat är en tuggummidoftande thriller om en flickas första intima möte med en äldre man. Lola Zackow utforskar här en sorts kanon för flickighet och en västerländsk hederskultur, med en gnutta sex, punk och våld. Kan flickighet vara farlig eller hotfull? Med vilka strategier och verktyg kan en flicka överleva själva feminiteten?

Snart är det jul, det går fort eller hur? Jag håller som bäst på att klura på en lista över årets bästa böcker. En bok som definitivt har en plats på min lista är den mycket spännande ”Nord” av Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf. Suggestiv spänning när det är som bäst.

Glöm nu inte att lyssna på det nya poddavsnittet av ”Bokstavligt talat”. Den här gången heter gästerna Lars Kepler och de berättar om sin nya thriller, ”Spindeln”. Gå in där poddar finns och lyssna!

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons