Annons

Det är också kommunens ansvar att även omsorgstagarna har det bra

Några frågor angående Anna Zelvins insändare i Smålandsposten den 26 mars, “Som medborgare kan man lita på omsorgen i Växjö kommun”. Men kan man som omsorgstagare lita på omsorgen i Växjö kommun?
Replik • Publicerad 4 april 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I insändaren finns några punkter som vi vill ha svar på.

• Ensamhetsscreening – vad är det? Är det något som kommer omsorgstagaren till nytta? Eller är det ett verktyg som kommer personalen till del?

Annons

• Specialistunderskötersketjänster – vad är det som säger att det blir bättre för omsorgstagaren? Kommer dom att få fler besök?

• Anhörigkonsulenter, förstärkt synpunktshantering – är det något som berikar omsorgstagarens vardag eller är också det något som omsorgstagaren inte kommer att märka av?

• Minska andelen ofrivilliga turer och förbättrad personalkontinuitet.

Alla dessa punkter är åtgärder som rör förbättringar för personalen. Det är bra. Kommunen ska ta ett ansvar för sina anställda. Man ska alltid ta hand om personalen och förbättra deras arbetsuppgifter och arbetstider. Men många gånger är det brist i ledarskapet som gör att enheten inte fungerar som förväntat. Varför är det så stor omsättning på personalen och chefer på boendena?

Ingen av dessa åtgärder säger något om att man förbättrar för omsorgstagarna och berikar deras vardag.

Det är också kommunens ansvar att även omsorgstagarna har det bra. Hur kommer deras vardag att se ut framöver? Vad gör man speciellt för dem?

Ingegerd Gustavsson

Annons
Annons
Annons
Annons