Vad får vi för pengarna?
Växjö kommuns arvodesreglemente ger vid handen att de heltidsarvoderade politikerna ska få ersättning motsvarande riksdagsledamöternas arvode. Arvodesbestämmelserna säger att kommunstyrelsens ordförande (KSO) Anna Tenje ska få en ersättning motsvarande 125 procent av riksdagsledamöternas arvode. Kommunstyrelsens 1:a och 2:e vice ordförande har 115 procent och övriga kommunalråd har 105 procent av riksdagsledamöternas arvode.
Vid en snabb jämförelse med Kalmar kommun får kommunstyrelsens ordförande där ett arvode som motsvaras av 95 procent av riksdagsledamöternas arvode. I Halmstad får KSO 100 procent av riksdagsledamöternas arvode. En vän av ordning kan här invända att det har med storleken på kommunen att göra, och att Växjö kommun är större än både Halmstad och Kalmar.
Jönköping däremot, är större till befolkningen än Växjö och där har KSO ett avsevärt lägre arvode i jämförelse med Växjö. Arvodet för kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun är cirka 69 000, nästan 20 000 kronor i månaden lägre än i Växjö. Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, vår näst största stad, hade förra året cirka 87 000 i arvode. Bevisligen sker arvodessättningen efter godtycke, och inte efter befolkningsmängd eller liknande principer.
Vi står inför ekonomiskt bekymmersamma tider och Blågröna i Växjö har som en följd av detta varslat personal och lagt ned verksamhet. Frågan man som medborgare och skattebetalare i Växjö ställer sig är: Hur motiveras det att Växjö har så höga arvoden? Får vi mer kommunalråd för pengarna i Växjö än vad medborgarna i andra kommuner får? De styrande politikerna i Växjö talar mycket om individuellt ansvar, en trygg välfärd och en stabil ekonomi. Man kan fråga sig för vem.
Undrande medborgare
”De styrande politikerna i Växjö talar mycket om individuellt ansvar, en trygg välfärd och en stabil ekonomi. Man kan fråga sig för vem.”