Annons

En seriefigurs äventyr i havsbandet

Recensenten Mats Palmquist håller i hatten när han åker med på Johan Ripås osannolika resa genom Sönderlandet.
Bokrecension • Publicerad 23 augusti 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Johan Ripås Sönderlandet
Johan Ripås SönderlandetFoto: Pressbild Polaris förlag
Thriller

Sönderlandet

Författare: Johan Ripås

Förlag: Polaris

Nora Wagner gjorde ingenting när hennes kollega kallblodigt sköts till döds. Det bord hon ha gjort, tycker både hon själv och hennes andra poliskollegor. Hon drömmer mardrömmar, i den mån hon alls kan sova. Den enda som tror på hennes förmåga som polis är hennes chef, som skickar iväg henne på en nyinrättad tjänst i skärgården för att försöka utreda de omfattande stölderna av båtmotorer.

Skärgården är på inget sätt en idyll och Nora dras snabbt in i en eskalerande historia med kopplingar till både en historia med kidnappade svenskar i Afrika och till nazistiska ordenssällskap i Sverige.

Annons

Johan Ripås är journalist och utrikeskorrespondent på Sveriges Television med omfattande kunskaper om Afrika. Och just skildringen från de kidnappades situation i fångenskapen är denna boks höjdpunkt, i en berättelse som är en berg-och-dalbana i snabba händelser och tvära kast.

Den marridna Nora Wagner visar sig vara en ytterst kapabel polis med meriter från såväl försvarets attackdykarutbildning som kampsportsarenor. Lite som seriefiguren Modesty Blaise, om ni kommer ihåg henne. Det är en hisnande historia, inte alls trovärdig på något som helst sätt. Men med gott humör, högt tempo och med stor spänning. Kul i stunden och lätt att glömma.

Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons