Annons

Ett gripande porträtt av ett liv i skuggan av Ellen Key

I sin nya roman ”Den som följer en stjärna vänder inte om” ger Malin Haawind liv åt Ellen Keys kokerska, Malin Blomsterberg. En stillsamt berättad roman som ändå rycker tag om läsaren, tycker Cecilia Köljing.
Recension • Publicerad idag 06:00
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Roman

Den som följer en stjärna vänder inte om

Författare: Malin Haawind

Förlag: Piratförlaget

Malin Haawind har tidigare skrivit den populära historisk trilogin om Dagmar och Holger som började med hennes debutroman ”De kom från öar” (2021).
Malin Haawind har tidigare skrivit den populära historisk trilogin om Dagmar och Holger som började med hennes debutroman ”De kom från öar” (2021).Foto: Anna-Lena Ahlström

Bakom varje stor man står en stark kvinna, brukar man säga. Detsamma kanske gäller för stora kvinnor. Och i Ellen Keys fall hette den starka kvinnan Malin Blomsterberg.

Ellen Key, en av Sveriges mest framstående feminister och författare, levde mellan 1849 och 1926. Till hennes hus vid Vättern kom 1914 Malin Blomsterberg, en skomakardotter från Eslöv, på besök för att uttrycka sin beundran. Hon blev kvar och blev Ellen Keys kokerska, men också hennes förtrogna, elev och vän.

”Det är ett gripande vittnesmål om ett klassamhälle där även den som vill gott kan göra ont.”
Annons

I Haawinds bok får läsaren följa Malin under de tolv år hon tillbringade med Ellen Key, som också blev hennes sista. Haawind har utgått från bevarade anteckningar och brev och tecknar en bild av Malin som en kvinna med läshuvud och begåvning. Om saker varit annorlunda hade kanske hon varit en framstående författare. Istället sköter hon hushållet och visas upp av Ellen Key, som hon symptomatiskt nog kallar för ”matte”. Inför namnkunniga gäster får hon svara på frågor om vad hon läst och recitera Keats. En läsande kokerska, tänk så pikant!

Haawind blåser genom sin bok liv i en tillvaro som brukar bli bortglömd, den som levs vid sidan av storhet. Det är ett bra grepp, läsaren får en del välkänd kvinnohistoria via en röst som sällan får komma till tals. Boken är stillsamt berättad men rycker ändå tag, mycket på grund av Malins inre tankar och betraktelser som hålls i det hon kallar rummet inuti och aldrig får komma upp till ytan. Det är ett gripande vittnesmål om ett klassamhälle där även den som vill gott kan göra ont.

”Den som följer en stjärna vänder inte om” av Malin Haawind
”Den som följer en stjärna vänder inte om” av Malin Haawind
Cecilia Köljing
Annons
Annons
Annons
Annons