Annons

Prisbelönta författaren Lina Wolff kommer till Smålandsposten för live-samtal

Den 18 oktober kommer prisbelönta författaren Lina Wolff till Smålandsposten för ett live-samtal på redaktionen. Hon är aktuell med en ny bok i november, ”Promenader i natten”.
– Det är så nära dagbok jag kommer att skriva. Men jag ljuger som en borstbindare, säger Lina och skrattar.
Litteratur • Publicerad 7 oktober 2024 • Uppdaterad idag 08:59

Lina Wolff fick ett stort erkännande som författare 2016 när hon tilldelades Augustpriset för romanen ”De polyglotta älskarna”, och hon har även fått flera andra tunga litterära priser. I november kommer ”Promenader i natten”, som inte är en roman utan innehåller kortare texter om kreativitet och skrivande. Någon är bara på fem rader och mycket handlar om hennes egna tankar.

Lina Wolff kommer till Smålandsposten för ett live-samtal den 18 oktober.
Lina Wolff kommer till Smålandsposten för ett live-samtal den 18 oktober.Foto: Gustav Bergman

– Det är alltid en osäker mark, att vara författare. ”Promenader i natten” handlar mycket om det där, med osäkerhet och hopp. Det är väldigt ömtåligt, men man lär sig att vårda det. Rutiner är jätteviktigt, att ha sina timmar och skapa förutsättningar för att kunna skriva, förklarar hon.

Annons

I juni gästade författaren Jonas Jonasson Smålandspostens redaktion för ett live-samtal, den 18 oktober kommer Lina Wolff som ny gäst. Samtalet är öppet för allmänheten.

– Det ska bli väldigt roligt, säger hon.

Lina Wolff har tidigare arbetat bland annat med landsbygdsutveckling och även som översättare. Hon är uppvuxen i lilla Hörby, en ort mitt i Skåne som hon har gemensam med 1800-talsförfattaren Victoria Benedictsson.

– Jag har skrivit klart en bok som kommer nästa år, ”Liken vi begravde”, som handlar om Hörby, där är Benedictsson med som vålnad i berättelsen. Min by är ganska dramatisk, där hade vi ju även Helen-mordet, säger Lina.

En roman ska fånga läsaren snabbt, tycker Lina. Det är något hon själv uppskattar.

– Vi lever i en tid med så mycket berättelser, det ställer krav på den som skriver. För att behålla uppmärksamheten måste man lägga kraft och energi, fiskekroken ska gå in snabbt och hålla kvar läsaren. Jag jobbar mycket med inledningar och just början.

Lina Wolff inspireras av svårigheter och mänskligt mörker.
Lina Wolff inspireras av svårigheter och mänskligt mörker.Foto: Gustav Bergman

Lina Wolff skriver ofta om genus, manligt och kvinnligt, maktförhållande och maktbalans. Hur kärlek ska hittas i en relation. Makt som får stryka på foten. När kärleken inte får växa fram ordentligt.

– Man måste känna till den psykologiska mekaniken bakom för att det ska bli trovärdigt.

Lina säger att hon inspireras av svårigheter och mänskligt mörker.

– Det är något jag inte förstår, varför vi har så mycket mörker i oss. Det mänskliga mörkret tar olika skepnader hela tiden. Det är en mänsklig egenskap, vi har den destruktiva kraften. Jag är intresserad av vad som händer när det händer, bortom ljuset.

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons