Annons

Fel att straffa turismen

Turister är en pålitlig sommarplåga längs Sveriges södra kuster. De skräpar ner, förstockar vägarna och breder ut sig över sandstränderna. För vissa politiker är problemet att dessa besökare betalar för lite i skatt.
Ledare • Publicerad 19 juli 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det kostar med turism. Avfallshanteringen och vattenverken går på högverk några veckor om året. Skidorterna om vintern och kustorterna om sommaren beklagar det störningsmoment som turister utgör. Samtidigt är det en inkomst för lokala verksamheter som inte går att avvara.

Kommunalråd på flera håll önskar dock att kostnaderna som uppstår för kommunen täcks genom en lokal skatt. När SVT (15/7) nyligen skickade ut en enkät till kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande i de mest besökta kommunerna i Sverige fick de ett positivt svar från flera. Hälften av de som svarade önskade en turistskatt.

Semesterfirare är en stor inkomst för kommunerna, även om det inte syns i kommunens redovisning.
Semesterfirare är en stor inkomst för kommunerna, även om det inte syns i kommunens redovisning.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons

Inte minst på Gotland och Öland önskar sig kommunerna en lokal ”sängskatt” som skulle tas ut vid varje gästnatt. Att gå från en befolkning på tiotal tusen till hundratals tusen tär på faciliteterna. Inte minst vattenanvändningen är en svår fråga. Omfattande investeringar behövs för att hantera bristen på dricksvatten.

Inspirationen till förslaget kommer från Sydeuropa. Turistorter runt Medelhavet blir årligen besökta av flera miljoner internationella turister. De är beroende av turismen, men det sliter såpass mycket på historiskt känsliga miljöer att man behöver reglera besökarna.

Men att införa system med lokal gästskatt lär skada mer än det hjälper. Extra avgifter är potentiellt avskräckande för tillresande. Flera av de svenska turistdestinationerna är rädda för att bli utkonkurrerade av andra platser. Kanske åker gästerna istället till grannkommunen, kanske till något annat land.

Sverige behöver värna den turism som kommer och de som önskar spendera tid och pengar inom landet. Att några kommunledningar för några av de mest välmående orterna i landet oroar sig över sina kostnader är inte motiv nog för att straffskatta semesterfirande.

Skatter går lätt från att vara en liten tillfällig åtgärd, till att bli en inkomst som politiker räknar med på sikt. Diskussionen liknar den om plastpåseskatten. Några enskilda kronor känns kanske inte mycket i plånboken, men det förändrar lätt beteenden. Efter omläggningen förvånades den förra regeringen över att skatteintäkterna uteblev.

För kommunerna skulle en motsvarande utveckling istället påverka det lokala näringslivet. Färre gäster som betalar för övernattning, äter på restauranger eller handlar i affärerna. Om de skulle försvinna eller flytta tappar området inkomstkällor.

Lokal handel har länge varit ekonomiskt hårt pressad av internationell konkurrens. De gynnas knappast om kommunen försöker täcka sina kostnader med extra avgifter. Det är en kortsiktig lösning som kan få oanade konsekvenser. Det hämmar den lokala tillväxten snarare än gynnar den.

Att kommunerna inte simmar i pengar är de inte ensamma om. Men för varje resande som avgiften avskräcker kommer lokalsamhället förlora en ännu större inkomst.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons