Annons

Ge polisen bättre verktyg

Sedan 2018 har en rad mord, mordförsök och kidnappningar ägt rum i Malmö. Alla kopplade på ett eller annat sätt till en pågående konflikt mellan två gäng i staden. En av de mer uppmärksammade fallen är mordet Karolin Hakim sensommaren 2019, som mördaren sköt av misstag.
Ledare • Publicerad 12 mars 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Tretton personer av de som varit inblandade i konflikten fälldes under fredagen i Malmö Tingsrätt. Det de döms för är planeringen av en rad grova brott. Bevisningen kommer i huvudsak från den av fransk polis knäckta meddelandetjänsten Enchrochat. Nio mord antas ha koppling till konflikten, men den fällande domen rör sig om planering av framtida dåd.

Åklagarsidan i domen menar att upp emot fem planerade mord har avstyrts i det aktuella fallet tack vare det material man fått tillgång till. Det här är dock bara en liten del av det genomslag som gjorts de senaste åren mot den organiserade brottsligheten som följd av att man fått tillgång till meddelanden som skickats mellan personer som planerar brott.

Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

De som döms tillhör flera olika nätverk men har rekryterats in i konflikten under åren som gått. Att organisationsgraden inför brott är påtagligt hög samtidigt som nätverken fluktuerar är lärdomar som dragits från chattarna.

De som fälldes i veckan kunde inte kopplas till det grova våldsdåden direkt. Men blev istället tagna för förberedelse, medhjälp eller stämpling till mord. De tretton dömdes till fängelse. Längden varierade mellan sex månader och sju år.

För att hantera det grova våldet och förhindra mord som kommer i spåren av konflikter mellan grupperingar hade det behövts fler genombrott likt den som lagt grunden för det här målet. Arbetet begränsas dock av rådande lagstiftning som utformades för att hantera andra kommunikationsformer än krypterade appar.

En utredning har tillsatts, men regeringen har länge varit motvillig i reformarbetet. Samtidigt har man inte varit sen med att försöka ta åt sig äran för domar som kommit som följd av andra länders arbete med att knäcka gängens digitala kommunikation. Tills vidare är det dock andras arbete man får förlita sig till.

”Våldsspiralen behöver vändas”

Vapenvåldet generellt förblir svåruppklarat i Sverige. 2020 polisanmäldes trehundraåttiofem skjutningar, varav femtiotre slutade i fällande domar. Att en stor andel förblir ouppklarade är en rättslig katastrof för Sverige.

Såväl ledarskapet för nätverken som deras lejda mördare behöver hamna i fängelse under längre perioder. Våldsspiralen behöver vändas. Att få vittnen att våga prata med rättsväsendet och ge polisen och åklagare tillgång till den information de behöver för att nå fällande domar.

Minsta ljusglimt i statistiken har pekats ut som en vändpunkt. Men någon bestående bättring är svår att se. Det har kommit till den punkt där problemen är såpass djupt rotade att de nuvarande förutsättningarna förblir otillräckliga. Regeringens reaktion på den negativa utvecklingen har varit undermålig och senfärdig. Det behöver ändras.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons