Livet innanför ramarna
Det är ändå på sin plats att stanna upp vid Truls Möregårdhs OS-match mot världsettan Wang Chuqin. Vart turneringen tar vägen efter detta får sportredaktionen sia om. Att en kille från Hovmantorp slagit sig fram och besegrat världsmästaren i Kinas nationalsport är enormt.
Pingis är också en bra symbol för hur det är att växa upp utanför storstäderna. Man vet om att livsmöjligheterna som bjuds på orten är mindre än om man hade fötts i Stockholm, Göteborg eller London. Om tankarna ens hinner sträcka sig så långt. I bästa fall har man fullt upp med sitt, att de möjligheter som faktiskt finns är såpass tilltalande och meningsskapande att man inte störs av det som pågår ute i stora världen.
Sen det digitala genombrottet har det blivit allt svårare att uppnå en sådan positiv arbetsro. När hela världen finns att beskåda i telefonen blir vissa mer inspirerade än någonsin tidigare och andra mer modstulna. På Youtube kan unga, både i städer och på landsbygd, ta del av strategier och tips som deras lokala idrotts- eller fritidsklubbar kanske aldrig hade hittat fram till. Programmerare och grafiker på riktigt hög nivå kan i dag komma från riktigt små orter bara genom att de hittat ut och rätt på nätet.
Men man kan också tappa modet. Statusjakt och att aldrig ha mer än två knapptryck bort till att matas med till synes stratosfäriskt lyckade människor kan slå hårt mot unga.
Pingisen har till synes väldigt trånga ramar. Något helt annat än det oändliga nätets möjligheter. Det är just de mycket fasta och tydliga ramarna som gör sporten så fascinerande. Bord, boll, racket och skor är kontaktpunkterna. Det går att få fram på minsta byskola i hela Sverige. Att se ett antal barn fastna för en idrott, eller ett kulturuttryck, och börja nöta det är väldigt häftigt. Bit för bit slipar de varandra och lämnar de mindre beslutsamma kamraterna bakom sig. Det har skett en selektion.
Vår värld behöver och belönar specialister. Det måste inte handla om att ta sig till OS och slå en världsetta, kan vara så enkelt som att bli riktigt bra på att köra lastbil, eller sätta en nål på en patient. Det viktiga är att barn får utrymme till att hitta något de vill satsa på och ges möjlighet till arbetsro. Föräldrar kan ha massor av idéer om vad deras barn borde bli, och hur tidigt man måste hitta passionen för att kunna nå långt. Ibland blir det krampaktigt på ett sätt som istället hindrar barnen.
Internet är en ständig närvaro i barns och ungas liv. Det kan öppna dörrar till nya intressen och till fördjupning även på orter där det finns få andra barn eller är svårt att hitta någon med samma intressen. Det är en viktig utjämnare för landsbygden. Men det är viktigt att barn och föräldrar är uppmärksamma på fallgroparna också.
Det är nog många i Kronoberg som känner idag känner en stolthet och inspiration av det Möregårdh lyckades med i går. Oavsett hur hans OS fortskrider. Det viktiga är att översätta den inspirationen och energin till det man själv brinner för. Det är själva fördjupningen, fokuset, som avgör vilken plats man får i livet och samhället.