Annons

Nej Sverige är ingen polisstat

Regeringens omläggning av rättspolitiken kan ibland kritiseras, men är i grund och botten nödvändig. Ett nytt förslag angående de som håller sig undan häktning eller fängelse är ett exempel på hur märkliga luckor i rättskipningen nu med rätta täpps till.
Ledare • Publicerad 21 juli 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Rätt att göra upp med naiva regler.
Rätt att göra upp med naiva regler.Foto: Per Danielsson/TT

Minns ni de uppmärksammade rymningarna förra året? I början av 2023 fritogs en man – dömd till tio års fängelse för mordförsök – från en av Kriminalvårdens transporter. Senare under året fritogs en annan kriminell i samband med ett tandläkarbesök. De två fängslade gjort i sig inget brottsligt. Det må ha varit fel, omoraliskt och ett hån mot rättskipningen att de rymde – men det var inte olagligt. En bisarr ordning som den borgerliga regeringen snart meddelade att man ämnar åtgärda.

Men det finns liknande besynnerliga ordningar kopplade till just rättskipningen som man nu också tar itu med. Under torsdagen presenterade regeringen ett förslag om dra in socialförsäkringsförmåner för den som håller sig undan häktning, fängelse eller sluten ungdomsvård.

Annons

Så är redan fallet med den som de facto häktats eller avtjänar ett fängelsestraff. Vilket är fullt rimligt. Vederbörandes levnadskostnader täcks ju redan. Det handlar alltså inte om att dubbelbestraffa någon, vilket vore diskutabelt. ”Ne bis in idem” som det heter på latin; ”icke två gånger i samma sak.” Här handlar det tvärtom om att försäkra att vederbörande inte ska dubbelkompenseras; det är en fråga om rättvisa.

Men hittills har den som lyckats undvika rättsskipningen i stället fått behålla socialförsäkringsförmånerna. Att fly undan rättvisan har alltså mer eller mindre belönats. En motsägelsefull ordning.

”Det är just den sortens polariserande retorik som sliter sönder det amerikanska samhället.”

Regeringens omläggning av rättspolitiken har redan från dag ett fått kritik för att vara för hård. En del går nu rentav så långt som att anklaga regeringen för att leda in Sverige på en väg som gör landet till en polisstat. En absurd beskyllning.

Visst finns det punkter som med rätta kan och bör kritiseras – som när denna regering, liksom den socialdemokratiska innan den, kör över lagrådet, eller när man ibland ensidigt fokuserar på inkapacitering och glömmer det förebyggande eller rehabiliterande arbetet.

Men det är inte som att Sverige har en maktfullkomlig och godtycklig poliskår, eller att rättsstaten har nedmonterats och demokratin ersatts med diktatur.

Kritisera för all del sådant som förefaller felaktigt eller ogenomtänkt, men gå inte till ansvarslösa överdrifter. Det är just den sortens polariserande retorik som sliter sönder det amerikanska samhället. Att importera sådana propagandataktiker till svensk politisk debatt kommer inte att föra något gott med sig.

Att regeringen lägger om rättspolitiken innebär inte att Sverige blir en polisstat. Det handlar om att täppa till luckor för att värna samhället. Förslaget om socialförsäkringsförmåner är ett gott exempel.

Visst finns det ibland aspekter att ifrågasätta; det är viktigt att inte bara använda sig av repressiva åtgärder för att komma till rätta med kriminaliteten. Men regeringens generella ambitioner är det inte fel på.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons