Annons

Respektera svensk ämbetstradition, S

Generaldirektörer lyder under regeringen, inte riksdagen. Socialdemokraternas avgångskrav på Myndigheten för psykologiskt försvars generaldirektör går över flera gränser.
Ledare • Publicerad 20 juli 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Det är inte riksdagens sak att ge en generaldirektör dess förtroende.
Det är inte riksdagens sak att ge en generaldirektör dess förtroende.Foto: Pontus Lundahl/TT

Följetongen efter TV4:s granskning av Sverigedemokraterna tidigare i år har plötsligt fått en sommarfortsättning. Socialdemokraterna har gått ut och uttryckligen kritiserat den sittande generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvar, Magnus Hjort, för de synpunkter myndigheten hade på några delar av Kalla faktas program.

Myndigheten gjorde sig till en del av EU-valrörelsen, menar partiets försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist, som också förklarar att Socialdemokraterna inte längre har förtroende för generaldirektören. Man kräver rentav att generaldirektören ska avgå.

Annons

Men därmed går partiet självt, ironiskt nog, över gränsen för vad som är lämpligt. Det är inte upp till riksdagspartierna att ge något förtroende åt generaldirektörerna. De tillsätts av regeringen, inte riksdagen. Som det ansvariga statsrådet, civilminister Carl-Oskar Bohlin (M) lakoniskt kommenterade: ”Regeringen har tidigare meddelat att den har förtroende för Magnus Hjort. Peter Hultqvists ställningstagande förändrar inte den saken.”

”Att vara ämbetsman och att vara politiker är två åtskilda saker.”

Socialdemokraternas utspel är olämpligt av fler skäl. En generaldirektör har varken ett partis backning, eller möjligheten att försvara sig mot ett riksdagspartis kritik på samma villkor som exempelvis en minister som ju kan ställas inför misstroendevotum.

Att vara ämbetsman och att vara politiker är två åtskilda saker. Nu blandar Socialdemokraterna samman de två sfärerna på ett olyckligt sätt. Något även företrädare för andra partier har nedlåtit sig till under tidigare mandatperioder. Av respekt för svensk ämbetsmannatradition bör våra folkvalda agera mer ansvarsfullt.

Visst går det att ha synpunkter på en myndighets ledning. Men som en av folkets främsta företrädare kan då Hultqvist faktiskt angripa regeringen och den ansvarige ministern i fråga. Nu blev det i stället en uppvisning i olämplig politisering. Respektera den svenska ämbetstraditionen!

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons