Annons

Självskanning bidrar till butiksstölder

I Smålandsposten (8/7) kunde man tidigare i veckan läsa om hur Ica Maxi i Älmhult länge varit utsatt för nästan dagliga stölder. Det handlar om allt från organiserade ligor som tar saker för deras ekonomiska värde till unga tjejer som förstör sminkprodukter.
Ledare • Publicerad 11 juli 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Polisen kan inte göra mycket mot den här typen av brott, om de ens blir polisanmälda. En viktig anledning att anmäla är dels att skicka signaler till beslutsfattare, men också för att det krävs för att ansöka om tillträdesförbud för personer som utgör en risk mot butiken eller personalen.

Att porta någon från en butik har gått att göra sedan 2021. Men det har fått liten effekt på stölderna. Det sammanlagda värdet på stulna varor per år har gått upp med mer än 20 procent sedan 2021. Det stjäls nu för 10,5 miljarder kronor årligen, enligt branschorganisationen Svensk Handel. Organisationen konstaterar även i sin rapport Trygghetsbarometern (3/7) att hälften av alla butiker utsattes för brott det senaste kvartalet.

Obemannade kassor gör personalen mer osynlig.
Obemannade kassor gör personalen mer osynlig.Foto: Pontus Lundahl/TT
Annons

Personalen på Ica vittnar om hur det har blivit mer otryggt. Personer kan komma in i butiken för att gå omkring och skrika och slå sönder saker. Något så enkelt som att be om legitimation för att få köpa en vara kan mötas med hot. Om det följer liknande mönster som den grövre brottsligheten får man hoppas att de värsta incidenterna orsakas av ett litet fåtal personer. Det vore bra om dessa snabbt kunde få tillträdesförbud. Men även detta torde ha liten påverkan på den bredare trenden.

Något som Ica handlaren i Älmhult, Erik Eskils, säger sig göra är att besöka skolor för att prata om hur stölderna påverkar butiken och personalen. Det är som han säger, det är svårare att stjäla från någon man känner.

Det ligger något i det. För ofta tror nog de som stjäl och snattar att det inte påverkar någon när de förstör för butiken. Det är bristande respekt för andra människor och deras arbetsplatser som möjliggör det systematiska stölderna. Det går att se det som en ett symtom på normförskjutningen generellt. Med ungdomsbrott och statusjakt som normaliserar antisocialt beteende.

Men det finns en mer praktiskt aspekt som borde vara en viktig delanledning till att stöldstatistiken befästs på så höga nivåer. I Helsingborg beslutade nyligen en Ica-handlare att stänga sina snabbkassor (SVT 30/6). Anledningen var att det försvann varor till ett värde på 800 000 kronor förra året.

Kunder som inte betalar för allt i snabbkassan är en risk som får utvärderas. Självskanning gör det trots allt enklare för tjuvarna. Men det innebär också att kunderna också har en mer begränsad kontakt med människorna i verksamheten generellt.

Om det är som Erik Eskils säger och potentiella tjuvar behöver träffa personal kan de med fördel göra det vid kassan, varje gång de besöker butiken. Att sluta med självskanning kanske inte är vad handlarna eller laglydiga kunder önskar. Men det skulle vara ett snabbt sätt att få bukt på stöldvågen.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons