Annons

Sju dagar av förberedelse

Ledare • Publicerad 26 september 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Beredskapsveckan är ett tillfälle till att se över förråden.

Så var beredskapsveckan igång. Det handlar om en kampanj från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som syftar till att öka motståndskraften i samhället. Målet är att så många som möjligt skall förbereda sig så mycket som möjligt för att klara av olika oväntade störningar.

Annons

Årets kampanj utgår från siffran sju. Detta beror på att staten beslutat att räkna med att medborgarna skall klara sig i sju dagar utan hjälp istället för tre dagar som var det tidigare målet.

Det lägger ett märkbart större ansvar på den enskilde. I verkligheten, om en såpass allvarlig kris skulle uppstå, kommer förstås samhällets resurser att mobiliseras mycket tidigare än efter sju dagar. Men det är inte självklart att hjälpen når alla eller att den räcker till alla. Ju fler som är inställda på att klara sig på egen hand och har förråd och resurser för att klara det desto mindre kommer de gemensamma resurserna att belastas.

Växjö kommun har ett och annat fordon i gömmorna. Bild från 2022.
Växjö kommun har ett och annat fordon i gömmorna. Bild från 2022.Foto: Urban Nilsson

Och de gemensamma resurserna är under långsam uppbyggnad efter många år av nedmontering. Under Allmänna försvarsföreningens möte i Växjö i förra veckan var finansieringen den stora frågan. Samspelet mellan Länsstyrelser, kommuner och frivilligorganisationer skulle bli smidigare om det inte var så ont om pengar.

Lagom till beredskapsveckan meddelade regeringen att man avsätter ytterligare hundratrettio miljoner kronor till kommunernas beredskapsarbete. Det kommer att betalas ut av MSB och förhoppningsvis underlätta förberedelserna inom kommunernas ansvarsområde.

För privatpersoner i Kronoberg kommer veckan kanske mest märkas genom att skolbarnen kommer hem med nya intryck. Informationskampanjen brukar få tillträde till skolorna för att vänja barnen vid att inte ta bekvämligheter för givna. På lördag kommer Växjö kommun att anordna en föreläsningsdag vid Vattentorget. Ett förslag är att komma dit förberedd.

Att klara sig på egna reserver under en veckas tid kräver planering. MSB har mycket och pedagogiskt material för att hjälpa den som inte är van vid att hålla förråd. Gör man sju saker, någonting varje dag under veckan, har man kommit en bit på vägen. På måndagen hade en bra början varit att ta ut extra kontanter. Gör man det varje löning bygger man bit för bit upp en reserv som kan användas även om kassasystemen skulle slås ut. Det är inte så länge sedan som det drabbade en hel matvarukedja.

Nästa dag, tisdagen, kan man kolla så att man kan ta del av samhällsinformation även om strömmen har gått. En batteriradio gör att ensamhet inte blir till isolering om de vanliga informationskanalerna ligger nere.

På onsdagen kan en idé vara att knacka på hos en granne. Det minskar ensamheten och kan vara avgörande för en själv eller andra om något samhällsstörande skulle inträffa.

Med en liten insats per dag kan beredskapsveckan bli både pedagogisk och effektiv utan att det behöver kosta så mycket. Det positiva är att små steg för den enskilde är värda lika mycket som stora. Oavsett om man köper sin första vattendunk eller investerar i en dieselgenerator avlastar man de gemensamma resurserna som då kan användas till mer utsatta. Så passa på!

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons