Annons

Think Pink bara toppen av ett sopberg

Med den pågående rättegången mot personer kopplade till företaget ”Think Pink” har förekomsten av avfallskriminalitet fått förnyad uppmärksamhet i Sverige. Att kriminella tjänar pengar på sophantering är något som oftast förknippas med maffian i södra Italien. Men problemet har med åren spridit sig runtom Europa, och har även kommit till Sverige.
Ledare • Publicerad måndag 06:01
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Ett av Think Pinks miljöförstörande sopberg.
Ett av Think Pinks miljöförstörande sopberg.Foto: POLISEN/TT

Enligt en rapport från Naturvårdsverket för två år sedan ligger lockelsen i att den illegala sophanteringen leder till stora ekonomiska vinster, samtidigt som risken att bli upptäckt är låg och straffen låga. Utöver de ekonomiska aspekterna är detta dessutom en form av kriminell verksamhet som märkbart påverkar den lokala miljön negativt.

Ofta talas det inom politiken om behovet av att förenkla regler och minska regleringar. Men i detta fall skulle man snarare kunna tala om att regleringarna aldrig varit tillräckliga, och att det finns ett behov av att strama upp reglerna. Och för en borgerlig regering som gjort det till en av sina huvudmål att sätta dit gängen, så borde det också vara angeläget att skärpa straffen för dylika miljömarodörer.

Annons

Enligt Åklagarmyndigheter utgör avfallskriminalitet den tredje största inkomstkällan för de kriminella nätverken i Europa. Det är alltså inte småpotatis det är fråga om. Ett fall som Think Pink sticker måhända ut i mediebruset i och med dess storlek och andra omständigheter som företagets profil eller vd:n Bella Nilssons bisarra antal namnbyten. Men problemet är större än ett enskilt fall. Redan för ett årtionde sedan varnades det för att internationella brottssyndikat försökte äta sig in i den svenska avfallshanteringen. Kvarnarna har malt långsamt för att hejda denna utveckling i dess linda.

”Det kan också förstöra för lantbrukare när jordbruksmark blir obrukbar.”

Att motverka avfallsbrottsligheten handlar inte bara om ytterligare en front för att klämma åt den organiserade brottsligheten. Det är också fråga om en viktig insats för att skydda miljön. Naturskadorna som orsakas av den kriminella avfallshanteringen bedöms som stora.

När de osorterade soporna grävs ned i marken, används som fyllnadsmaterial eller bara dumpas på sopberg sprids miljöfarliga ämnen som förgiftar mark, vatten och luft. Det påverkar hela det lokala ekosystemet, den biologiska mångfalden samt grund- och ytvattnet. I förlängningen innebär det även hälsorisker för lokalbefolkningen, och kan också förstöra för lantbrukare i närheten när jordbruksmark blir obrukbar.

Trots de stora farorna som är förknippade med de illegala sopbergen har problemet ändå mer eller mindre flugit under radarn. Trots varningar och rapporter har det aldrig riktigt blivit föremål för den politiska debatten. Det är illustrativt för hur samhället lätt glömmer bort betydelsen av närmiljön och faran med lokal miljöförstöring när internationella klimatfrågor får all uppmärksamhet. Inte för att klimatfrågan inte är viktig, men det är motsägelsefullt att säga sig värna om klimatet och samtidigt visa underlåtenhet i fråga om det lokala miljöarbetet.

Ofta sägs det lite floskelaktigt att man ska tänka globalt och agera lokalt. I fråga den organiserade brottslighetens miljöförstörande sophanteringsverksamhet har samhället uppenbarligen misslyckats å det grövsta.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons