Trygghet vägledde väljarna
Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet har gjort en djupdykning i SVT:s valundersökningar. Man har information från 1991 fram till det senaste valet och använder den för att skärskåda hur väljarna rörde sig och varför.
Det är av intresse både för att förstå vad som hände i höstas och för att få en aning om vad som väntar när det är dags att gå till valurnorna igen om drygt tre år. För en av insikterna från rapporten är att det är svårt att få väljare att ändra sig. De flesta har bestämt sig långt före valdagen och de som byter parti väljer främst ett annat inom blocket.
Men höstens val avslöjar ändå intressanta mönster. På båda sidorna av blockgränsen skedde taktikröstning. För Socialdemokraterna innebar det att man tog många röster från Vänsterpartiet, det stora partiet knaprade på de små. För Moderaterna fanns ett liknande mönster som dock jämnades ut av stödröster till Liberalerna och Kristdemokraterna. Men beteendet speglade valrörelsen som kom att handla om vem av Ulf Kristersson och Magdalena Andersson man ville se som statsminister.
Centerpartiet var ett av de mest intressanta partierna att följa i rapporten. Det var bland deras tidigare väljare man fann den största andelen blockbytare. Centerpartiet förlorade många väljare till partier som uppfattades som de tydliga alternativen: Socialdemokraterna, Moderaterna och delvis Sverigedemokraterna. Samtidigt har man inte längre samma ställning bland jordbrukarna. I den förvisso krympande väljargruppen växte Moderaterna, och Sverigedemokraterna har på kort tid tagit sig till genomsnittlig popularitet. Det hamrar in det som valresultatet redan visar: regeringen har fått sitt mandat av landsbygden och mellanstora städer och bör ta fram reformer utifrån det.
En oväntad upptäckt är att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tog företagare av Moderaterna, som annars haft ett starkt stöd i den gruppen. Det vittnar om att det är andra frågor som ses som viktiga för företagsklimatet. Och ser man till de olika enkäter som företagare svarar på varje år har trygghet seglat upp som en av de viktigaste frågorna, det är ett nytt landskap.
Men den tydligaste trenden är högersvängen bland förstagångsväljare, och specifikt bland unga män. Med tanke på att väljare är mindre rörliga än vi ofta tror kommer denna grupp sannolikt att rösta höger även i kommande val. En motsvarande men mindre trend fanns hos de äldsta väljarna som gick från högerblocket till Socialdemokraterna. Men den trenden kommer av åldersskäl att mattas av i nästa val.
Miljöpartiet som tidigare var ett utpräglat ungdomsparti har sedan 2014 presterat sämre och sämre i gruppen unga väljare. Istället är det Moderaterna och Sverigedemokraterna som dominerar. Det manar till ansvar att ha de ungas förtroende, det man säger och gör sätter ofta ramarna för vad de uppfattar som normalt. Undersökningen visar att man kan ha med sig en grupp väljare under lång tid.